УСПРС: Одлука о штрајку

18 августа, 2017
GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 коментара на "УСПРС: Одлука о штрајку

 1. Božović Vladan каже:

  Moja puna podrška za odbacivanje ovog sramnog zakona.

 2. Krsta каже:

  Krajnje je vreme! Svi na ulice! Ovo vise ne moze ovako!!!!

 3. Плате запослених у просвети већ су изнад републичког просека каже:

  Ако је тачно да је у просвети заступљен Парето принцип, принцип 80/20 и да 80% наставника има високу школску спрему док 20% чине наставници са петим и шестим степеном (које је време прегазило пошто не разумеју потребе садашњих ученика), затим помоћно и техничко особље онда је просечна плата у просвети 42280 динара није добро израчуната стратификованим узорком.
  О чему се ради? Подаци о старосној структури запослених у просвети говоре да је просечна страрост запослених у просвети 47 година. Даље имамо податак да 80% запослених у просвети има високу спрему. Наставник је одељењски старешина и са 47 година просечне старости има мајмање 20 година стажа односно минулог рада у установи и када се израчуна плата запосленог у просвети са претходно наведеним ставкама оствари се плата од око 52000 динара.
  Ако је просечна старост запослених у просвети 47 година и 23 година рада у школи је 9,2% и одељењско старешинство 4% онда је плата са високом школском спремом са коефицијентом 17,32 и нето основицом 2610,73 динара мора бити израчуната овим алгоритмом:
  17,32*1,04*1,092*2610,73=51353,00 динар, а 52000 динара је само оријентационо наведено у претходном ставу.
  Плата запослених наставника са факултетском дипломом је за око 2000,00 динара већа од републичког просека. И, имајте на уму председници синдиката да у Србији 80% запослених од послодавца прима плату оријентационо око 30000 динара док 20% запослених чине менаџери, власници предузећа, функционери, управљачка и техноструктура и имају плату четири чута већу од радника тј. око 120000 динара. То потврђује Парето принцип, принцип 80/20, Парето (економску) ефикасност и функционисање.
  Стратификованим узорком израчуната просечна плата у Србији је око 49300 динара.
  То даље говори да председници сидиката манипулишу запосленима и члановима синдиката у просвети и да се боре само за своју функцију у синдикату и заштиту од евентуалног технолошког вишка. Поставља се логично питање како је добијен просек плате у просвети од 42280 динара ако је 80% запослених у просвети са факултетском дипломом.
  Плате запослених у предшколским установама, основним и средњим школама треба да се исплаћују из буџета просвете док помоћно и техничко особље треба да се финансира из градског буџета. Сада плате запослених у предшколским установама касне и нису кориговане као наставницима основних и средњих школа и финансирају се из градског буџета.

  1. Božović Vladan каже:

   Polako Pareto, smiri se, idi popij sok i pojedi sendvič. Niti će plate biti veće što ti lupetaš, niti će se koristiti elektronski dnevnici, jer profesori nisu u obavezi da koriste tu glupost.

  2. Zvonimir каже:

   Ne manipulišu sindikati. Podatak je preuzet sa sajta Republičkog zavoda za statistiku i odnosi se na celokupno obrazovanje.

 4. mama каже:

  Ovako nije lsko u prosvrti ipak treba uzeti u obzir i ovo da mnogo ljudi radi teze poslove za manje para i to bez raspusta.Tacno je da prosvetari imaju godisnji kao i ostali ipak se ne ubijaju od posla imaju normalne uslove rada…Ko bi da strajkuje otkaz.

  1. jos jedna mama каже:

   Pa draga mama, volela bih da svi vi koji tvrdite da je lako prosvetnim radnicima provedete samo jedan dan sa 30-oro dece, da ih smirite( jer ih nikako ne mozete sankcionisati), objasnite gradivo ( koje morate pripremiti unapred kuci), ispisete u dnevniku nastavnu jedinicu i jos hiljadu cuda pretpostavljam- nisam prosvetni radnik. U danasnje vreme kada deca imaju sva prava, a nikakve obaveze, prosvetni radnici su potpuno obespravljeni, a roditelji umesto da saradjuju sa njima stalno ih napadaju, omalovazavaju cak i pred decom ( zbog toga se deca tako i ponasaju), zale se direktorima za sve i svasta,… Dragi prosvetni radnici svaka vam cast sto radite i pored ovako nehumanih uslova. Ne dajte se, ima jos dobre dece i normalnih roditelja!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама