USPRS: Odluka o štrajku

18 avgusta, 2017
GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (404:Not Found)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "USPRS: Odluka o štrajku

 1. Božović Vladan kaže:

  Moja puna podrška za odbacivanje ovog sramnog zakona.

 2. Krsta kaže:

  Krajnje je vreme! Svi na ulice! Ovo vise ne moze ovako!!!!

 3. Plate zaposlenih u prosveti već su iznad republičkog proseka kaže:

  Ako je tačno da je u prosveti zastupljen Pareto princip, princip 80/20 i da 80% nastavnika ima visoku školsku spremu dok 20% čine nastavnici sa petim i šestim stepenom (koje je vreme pregazilo pošto ne razumeju potrebe sadašnjih učenika), zatim pomoćno i tehničko osoblje onda je prosečna plata u prosveti 42280 dinara nije dobro izračunata stratifikovanim uzorkom.
  O čemu se radi? Podaci o starosnoj strukturi zaposlenih u prosveti govore da je prosečna strarost zaposlenih u prosveti 47 godina. Dalje imamo podatak da 80% zaposlenih u prosveti ima visoku spremu. Nastavnik je odeljenjski starešina i sa 47 godina prosečne starosti ima majmanje 20 godina staža odnosno minulog rada u ustanovi i kada se izračuna plata zaposlenog u prosveti sa prethodno navedenim stavkama ostvari se plata od oko 52000 dinara.
  Ako je prosečna starost zaposlenih u prosveti 47 godina i 23 godina rada u školi je 9,2% i odeljenjsko starešinstvo 4% onda je plata sa visokom školskom spremom sa koeficijentom 17,32 i neto osnovicom 2610,73 dinara mora biti izračunata ovim algoritmom:
  17,32*1,04*1,092*2610,73=51353,00 dinar, a 52000 dinara je samo orijentaciono navedeno u prethodnom stavu.
  Plata zaposlenih nastavnika sa fakultetskom diplomom je za oko 2000,00 dinara veća od republičkog proseka. I, imajte na umu predsednici sindikata da u Srbiji 80% zaposlenih od poslodavca prima platu orijentaciono oko 30000 dinara dok 20% zaposlenih čine menadžeri, vlasnici preduzeća, funkcioneri, upravljačka i tehnostruktura i imaju platu četiri čuta veću od radnika tj. oko 120000 dinara. To potvrđuje Pareto princip, princip 80/20, Pareto (ekonomsku) efikasnost i funkcionisanje.
  Stratifikovanim uzorkom izračunata prosečna plata u Srbiji je oko 49300 dinara.
  To dalje govori da predsednici sidikata manipulišu zaposlenima i članovima sindikata u prosveti i da se bore samo za svoju funkciju u sindikatu i zaštitu od eventualnog tehnološkog viška. Postavlja se logično pitanje kako je dobijen prosek plate u prosveti od 42280 dinara ako je 80% zaposlenih u prosveti sa fakultetskom diplomom.
  Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama treba da se isplaćuju iz budžeta prosvete dok pomoćno i tehničko osoblje treba da se finansira iz gradskog budžeta. Sada plate zaposlenih u predškolskim ustanovama kasne i nisu korigovane kao nastavnicima osnovnih i srednjih škola i finansiraju se iz gradskog budžeta.

  1. Božović Vladan kaže:

   Polako Pareto, smiri se, idi popij sok i pojedi sendvič. Niti će plate biti veće što ti lupetaš, niti će se koristiti elektronski dnevnici, jer profesori nisu u obavezi da koriste tu glupost.

  2. Zvonimir kaže:

   Ne manipulišu sindikati. Podatak je preuzet sa sajta Republičkog zavoda za statistiku i odnosi se na celokupno obrazovanje.

 4. mama kaže:

  Ovako nije lsko u prosvrti ipak treba uzeti u obzir i ovo da mnogo ljudi radi teze poslove za manje para i to bez raspusta.Tacno je da prosvetari imaju godisnji kao i ostali ipak se ne ubijaju od posla imaju normalne uslove rada…Ko bi da strajkuje otkaz.

  1. jos jedna mama kaže:

   Pa draga mama, volela bih da svi vi koji tvrdite da je lako prosvetnim radnicima provedete samo jedan dan sa 30-oro dece, da ih smirite( jer ih nikako ne mozete sankcionisati), objasnite gradivo ( koje morate pripremiti unapred kuci), ispisete u dnevniku nastavnu jedinicu i jos hiljadu cuda pretpostavljam- nisam prosvetni radnik. U danasnje vreme kada deca imaju sva prava, a nikakve obaveze, prosvetni radnici su potpuno obespravljeni, a roditelji umesto da saradjuju sa njima stalno ih napadaju, omalovazavaju cak i pred decom ( zbog toga se deca tako i ponasaju), zale se direktorima za sve i svasta,… Dragi prosvetni radnici svaka vam cast sto radite i pored ovako nehumanih uslova. Ne dajte se, ima jos dobre dece i normalnih roditelja!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama