USPRS: Tražimo da odnos plata bude 1:2:3.

4 januara, 2017

Unija sindikata: Plate profesora skandalozno ispod republičkog proseka
Unija Sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je danas od nadležnih u Ministarstvu prosvete da se nastave pregovori kako bi se popravio materijalni položaj prosvetnih radnika, čija su primanja i nakon poslednjeg povećanja od šest odsto, daleko ispod republičkog proseka.
– Ispod proseka smo 14 odsto, što je skandalozno i zato su nam potrebni pregovori i razgovori sa Ministarstvom – rekla je predsednica Sindikata, Jasna Janković agenciji Beta.
Janković je dodala da su profesori koji su najnovijim povećanjem od šest odsto dobili 2.400 dinara i dalje daleko ispod republičkog proseka.
– Imamo trećinu sistema koji je na minimalcu, do sada su to bile tetkice i domari, a sada će biti i administrativno osoblje, koje će i bez obzira da li ide na bolovanje ili ne imati uvek ista primanja – navela je Janković.
Prema njenim rečima, svi koji su na minimalcu neće dobiti povećanje od šest odsto, već će im se primanja korigovati kroz povećanje minimalne cene rade koja je od 1. januara porasla sa 121 na 130 dinara.
– Tražimo da odnos plata bude 1:2:3. Jedan “tetkice” i domari, dva administrativni radnici sa četvrtim stepenom, i da oni imaju platu 45.000, a profesori nastavnici, učitelji, vaspitači sa sedmim stepenom, od 68.000 do 70.000 dinara – rekla je Janković.
Janković je navela da je sada taj odnos jedan prema 1,8.
Prema njenim rečima, prosveta ima uštede na osnovu kojih ima prostora da se traži povećanje.
– Sporazum o izlasku iz štrajka garantovao je Novogodišnje nagrade koje nisu isplaćivane u poslednje tri godine, ali i isplatu iz ušteda kojih je do sada bilo oko dva milijarde dinara. To znači da ima prostora za 15.000 dinara pomoći – rekla je ona.
Janković je dodala da če Unija ukoliko dodje do socijalnog dijaloga, dati racionalna rešenja svih problema, a da će u suprotnom znati da sindikalno odgovori sa svim svojim potencijalom od 740 škola i preko 27.000 članova.
Izvor:Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "USPRS: Tražimo da odnos plata bude 1:2:3."

  1. Suzana kaže:

    Jasna, sestro svaka ti čast!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama