УСПРС: Тражимо да однос плата буде 1:2:3.

јануар 4, 2017

Унија синдиката: Плате професора скандалозно испод републичког просека
Унија Синдиката просветних радника Србије затражила је данас од надлежних у Министарству просвете да се наставе преговори како би се поправио материјални положај просветних радника, чија су примања и након последњег повећања од шест одсто, далеко испод републичког просека.
– Испод просека смо 14 одсто, што је скандалозно и зато су нам потребни преговори и разговори са Министарством – рекла је председница Синдиката, Јасна Јанковић агенцији Бета.
Јанковић је додала да су професори који су најновијим повећањем од шест одсто добили 2.400 динара и даље далеко испод републичког просека.
– Имамо трећину система који је на минималцу, до сада су то биле теткице и домари, а сада ће бити и административно особље, које ће и без обзира да ли иде на боловање или не имати увек иста примања – навела је Јанковић.
Према њеним речима, сви који су на минималцу неће добити повећање од шест одсто, већ ће им се примања кориговати кроз повећање минималне цене раде која је од 1. јануара порасла са 121 на 130 динара.
– Тражимо да однос плата буде 1:2:3. Један “теткице” и домари, два административни радници са четвртим степеном, и да они имају плату 45.000, а професори наставници, учитељи, васпитачи са седмим степеном, од 68.000 до 70.000 динара – рекла је Јанковић.
Јанковић је навела да је сада тај однос један према 1,8.
Према њеним речима, просвета има уштеде на основу којих има простора да се тражи повећање.
– Споразум о изласку из штрајка гарантовао је Новогодишње награде које нису исплаћиване у последње три године, али и исплату из уштеда којих је до сада било око два милијарде динара. То значи да има простора за 15.000 динара помоћи – рекла је она.
Јанковић је додала да че Унија уколико додје до социјалног дијалога, дати рационална решења свих проблема, а да ће у супротном знати да синдикално одговори са свим својим потенцијалом од 740 школа и преко 27.000 чланова.
Извор:Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Један коментар на "УСПРС: Тражимо да однос плата буде 1:2:3."

  1. Suzana каже:

    Jasna, sestro svaka ti čast!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама