USPRS: Tražimo hitno uvećanje koeficijenta

24 decembra, 2020

“Prosvetni radnici ni ove godine ne treba da se nadaju „novogodišnjim poklon čestitkama“, inače namenjenim zaposlenima u državnom sektoru. Ne treba da se nadaju ni pravednim platnim razredima, na osnovu kojih bi svi zaposleni u državnom sektoru imali podjednaka početna primanja na osnovu stepena stručne spreme.” – stoji u saopštenju koje je Unija prosvetnih radnika Srbije danas prosledila medijima. 

Iz Unije podsećaju da su obećanja data 2015. godine izneverena, te da prosvetni radnici nikad nisu dobili tu Svetosavsku nagradu u iznosu od oko 5000 dinara, kao ni platne razrede. 

“S druge strane, tokom proteklih meseci nametnut nam je prekonormni rad, korišćenje ličnih sredstava za podršku onlajn učenju, kupovina zaštitnih i dezinfekcionih sredstava… Kolege koje su se zarazile u školi, na radnom mestu, prepušteni su sami sebi da se snalaze, kako bi se testirali, ali i izlečili, sami plaćali lekove, a mnogi od njih i skupe dijagnostičke preglede i izvan mesta svoga stanovanja.” – kažu iz Unije.

Dodaju i da su mnoge kolege u međuvremenu postali urednici i režiseri digitalnih materijala koji se emituju na RTS-u.

“Prosveta je roblje kojemu se može nametnuti teret poput Atlasovog nasleđa, ali kada je reč o zaradi, onda smo najgori.”

Kao poseban problem koji ni u ovoj godini nije rešen navode se krcate učionice, preko broja i preko zahteva savremene obrazovne metodologije rada, sve zarad ušteda, pa sad škole biju bitku na hiljadu frontova kako bi održali taj obrazovni sistem u funkciji, a da ne i govorimo o uslovima i potrebama koje izuskuje ova pandemija.

„Krpi, pa zakrpi“ je osnova metodologije koju nameće država prosvetnim radnicima, da sprovedu sve zakone i zakonitosti unutar obrazovnog sistema i obezbede neometan proces učenja, bez ikakvog ulaganja. 

“Tražimo hitno uvećanje koeficijenata, isplatu svih zaostalih Svetosavskih nagrada i veća ulaganja u obrazovni sistem shodno realnim potrebama!” – zaključak je saopštenja koje je stiglo danas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama