УСПРС: Тражимо хитно увећање коефицијента

24 децембра, 2020

“Просветни радници ни ове године не треба да се надају „новогодишњим поклон честиткама“, иначе намењеним запосленима у државном сектору. Не треба да се надају ни праведним платним разредима, на основу којих би сви запослени у државном сектору имали подједнака почетна примања на основу степена стручне спреме.” – стоји у саопштењу које је Унија просветних радника Србије данас проследила медијима. 

Из Уније подсећају да су обећања дата 2015. године изневерена, те да просветни радници никад нису добили ту Светосавску награду у износу од око 5000 динара, као ни платне разреде. 

“С друге стране, током протеклих месеци наметнут нам је преконормни рад, коришћење личних средстава за подршку онлајн учењу, куповина заштитних и дезинфекционих средстава… Колеге које су се заразиле у школи, на радном месту, препуштени су сами себи да се сналазе, како би се тестирали, али и излечили, сами плаћали лекове, а многи од њих и скупе дијагностичке прегледе и изван места свога становања.” – кажу из Уније.

Додају и да су многе колеге у међувремену постали уредници и режисери дигиталних материјала који се емитују на РТС-у.

“Просвета је робље којему се може наметнути терет попут Атласовог наслеђа, али када је реч о заради, онда смо најгори.”

Као посебан проблем који ни у овој години није решен наводе се крцате учионице, преко броја и преко захтева савремене образовне методологије рада, све зарад уштеда, па сад школе бију битку на хиљаду фронтова како би одржали тај образовни систем у функцији, а да не и говоримо о условима и потребама које изускује ова пандемија.

„Крпи, па закрпи“ је основа методологије коју намеће држава просветним радницима, да спроведу све законе и законитости унутар образовног система и обезбеде неометан процес учења, без икаквог улагања. 

“Тражимо хитно увећање коефицијената, исплату свих заосталих Светосавских награда и већа улагања у образовни систем сходно реалним потребама!” – закључак је саопштења које је стигло данас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама