USPRS: Tražimo i pomoć od 15.000 dinara

8 decembra, 2016

Sindikati: Prosvetni budžet ne odgovara Strategiji obrazovanja do 2020. godine
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ocenila je danas da budžet koji je za 2017. godinu planiran za prosvetu nije u skladu sa Strategijom obrazovanja do 2020. godine.
Predstavnik USPRS Vladimir Adžić rekao je na konferenciji za novinare da je četiri odsto budžeta Srbije izdvojeno za prosvetu, a da je 3,35 odsto zapravo izdvojeno za obrazovanje, dok je Strategijom planirano da za obrazovanje bude dato pet odsto budžeta.
On je naveo da je budžet dovoljan da se sa povećanjem od šest odsto isplate plate za devet do 10 meseci i da sumnja da će biti smanjen broj zaposlenih u prosveti.
Kako je rečeno na konferenciji za novinare, prosveta preraspodelom ljudi, umesto angažovanja dodatnih kadrova, za prošlu i polovinu ove školske godine uštedela oko dve milijarde i traži da se od tih para isplati pomoć od 15.000 dinara do kraja ove školske godine.
Tražimo i pomoć od 15.000 dinara
– USPRS će tražiti pomoć od 15.000 dinara na osnovu ušteda do januara 2017. godine. Tražićemo i razgovore sa premijerom da bismo se objasnili oko Sporazuma o rešavanju spornih pitanja iz 2015. godine – rekao je Adžić.
USPRS je ocenio da u budžetu ima prostora da se plate u prosveti vrate na nivo iz 2014. godine, pre smanjenja od 10 odsto, ali da je potrebno da se naprave preraspodele u samom budžetu za prosvetu.
U analizi koju je taj sindikat uradio navodi se da je prosvetu opredeljeno ukupno 7,3 milijarde, da je za predškolsko obrazovanje opredeljeno 1,26 odsto te sume, za osnovno obrazovanje 40,05 odsto, a za srednje obrazovanje 19,35 odsto.
Za učenički standard opredeljeno je 2,38 odsto, a visoko obrazovanje 22,71 odsto, za studentski standard 4,47 odsto, dok je za nauku i administraciju ministarstva opredeljeno 9, 64 odsto.
Predstavnici USPRS najavili su da će danas dostaviti analizu budžeta predsedniku Srbije, Vladi Srbije, skupštinskom Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko drušvo, poslaničkim grupama i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama