УСПРС: Тражимо и помоћ од 15.000 динара

8 децембра, 2016

Синдикати: Просветни буџет не одговара Стратегији образовања до 2020. године
Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) оценила је данас да буџет који је за 2017. годину планиран за просвету није у складу са Стратегијом образовања до 2020. године.
Представник УСПРС Владимир Аџић рекао је на конференцији за новинаре да је четири одсто буџета Србије издвојено за просвету, а да је 3,35 одсто заправо издвојено за образовање, док је Стратегијом планирано да за образовање буде дато пет одсто буџета.
Он је навео да је буџет довољан да се са повећањем од шест одсто исплате плате за девет до 10 месеци и да сумња да ће бити смањен број запослених у просвети.
Како је речено на конференцији за новинаре, просвета прерасподелом људи, уместо ангажовања додатних кадрова, за прошлу и половину ове школске године уштедела око две милијарде и тражи да се од тих пара исплати помоћ од 15.000 динара до краја ове школске године.
Тражимо и помоћ од 15.000 динара
– УСПРС ће тражити помоћ од 15.000 динара на основу уштеда до јануара 2017. године. Тражићемо и разговоре са премијером да бисмо се објаснили око Споразума о решавању спорних питања из 2015. године – рекао је Аџић.
УСПРС је оценио да у буџету има простора да се плате у просвети врате на ниво из 2014. године, пре смањења од 10 одсто, али да је потребно да се направе прерасподеле у самом буџету за просвету.
У анализи коју је тај синдикат урадио наводи се да је просвету опредељено укупно 7,3 милијарде, да је за предшколско образовање опредељено 1,26 одсто те суме, за основно образовање 40,05 одсто, а за средње образовање 19,35 одсто.
За ученички стандард опредељено је 2,38 одсто, а високо образовање 22,71 одсто, за студентски стандард 4,47 одсто, док је за науку и администрацију министарства опредељено 9, 64 одсто.
Представници УСПРС најавили су да ће данас доставити анализу буџета председнику Србије, Влади Србије, скупштинском Одбору за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друшво, посланичким групама и Министарству просвете, науке и технолошког развоја.
Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама