Uštede energije u školama – duhoviti predlozi nastavnika kako štedeti struju

septembar 19, 2022

O uštedama energije koje nam ove zime predstoje govori se mnogo i na svim nivoima. Gotovo sve javne ustanove dobile su uputstva i “pravila ponašanja” koja bi trebalo da slede kako bi se smanjila potrošnja struje. U pojedinim institucijama biće zabranjeno čak i kuvanje kafe.

I dok se postavljaju pitanja da li će, u cilju uštede, ove godine novogodišnja rasveta biti isključena, kao i da li će tržni centri i kladionice štedeti na rasveti, školama stižu dopisi da su u obavezi da dostave plan uštede energije za zimu. I ne samo to, već će do svakog 15. u mesecu morati da šalju izveštaje – da li su planovi uštede ostvareni, a ako nisu, zašto nisu.

Forum beogradskih gimnazija pozvao je Ministarstvo da razmotri opcije skraćenja časova u najhladnijim danima, kao i produženje zimskog raspusta.

U međuvremenu nastavnici duhovitim idejama i dosetkama unose dozu humora u ne baš prijatnu situaciju u kojoj smo se našli. Evo nekih predloga na temu uštede energije u školama koje su dali upravo prosvetni radnici:

“Ja predlažem da mi informatičari držimo čas na isključenim računarima. Ako može onaj Afrikanac da crta Word na tabli, mogu i ja. Šta mi teško… A i ta svetla, šta ima da ih palimo? Kao da ne možemo da radimo u mraku. Šta ima da se gledamo. Važno je da se čujemo. Svetla treba paliti samo za vreme odmora, čisto da se ne polome deca na stepeništu. Eventualno paliti u muškom WC-u.” – kaže jedan nastavnik informatike.

“Da se ukine zvono na struju, tj. da se vrate klepetuše.” – predlaže druga nastavnica.

“Časovi da traju 20 minuta, nema malih i velikih odmora, sve mora biti gotovo do 15 časova, zabraniti upotrebu ednevnika, projektora, punjača za sve šta se već puni, nema kuvanja kafe, čajeva, isključiti sve frižidere (ko ih uopšte ima), ruke prati hladnom vodom, umesto zvona koristiti neko drugo sredstvo uznemiravanja, isključiti sve rutere i sve u tom pravcu.” – dodaje treći nastavnik.

“Da se nastava odvija noću od 23 do 6 časova ujutru, kad je jeftina struja.” – jedan je od najzanimljivijih predloga.

“Promena rasporeda časova bi takođe pomogla. Fizičko, muzičko, likovno stavite pred mrak, a ovi predmeti gde ima više da se piše nek budu danju dok se vidi.” – predlaže jedan nastavnik.

“Toliko je ovo simpatično pročitati kad znaš da u pojedinim gradovim svetle ulične svetiljke po ceo dan.” – podseća nastavnica koja nije pokušala da bude duhovita, ali jeste rekla nešto što nam je svima odavno poznato.

“Ja bih terao škole i da donesu plan za okončanje rusko-ukrajinskog konflikta, globalnog zagrevanja i rešavanje problema u vezi svetskih potreba za litijumom. Anketirao tetkice, učenike, roditelje – takođe, jer narod sve zna – samo treba neko da ga pita. Šta kaže Baka Prase, jel ima neku korisnu ideju?” – pita se nastavnik u jednoj od grupa koja okuplja prosvetne radnike na Fejzbuku.

Šta vi kažete, kako bi škole mogle da uštede struju, pa da nam više ostane za novogodišnju rasvetu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Uštede energije u školama – duhoviti predlozi nastavnika kako štedeti struju

 1. Ana kaže:

  Ici u skolu leti kad je dan dug i kad ne treba grejanje.

 2. 0123456789 kaže:

  Zašto srednje škole ne prebacite na online nastavu, deca u tome imaju iskustva, a oni mogu da budu sami kući.
  Nastavnici imaju od ranije materijal i znaju kako da predaju.
  A stanovi se svakako greju.
  ONLINE NASTAVA!!!

 3. Foton kaže:

  Neću na leto u školu tada idem na more i u prirodu,a ne u zatvoren prostor.Predlog je da nam ugrade solarne baterije da se punimo na putu do škole i potom svetlimo u mraku,a sokoćala od raznih uređaja nam nisu potrebna samo zagađuju psihu,mašta je važnija od znanja.

 4. Mersala Alomerović Ćosović kaže:

  Kad su časovi ispitivanja, gasiti svetlo.
  Predavanja,odmori, upaljeno svetlo.
  Obavezno skratiti časove 10 min.

 5. Vesna kaže:

  Preflazem da se svi funkcioneri , kao i svi sa primanjima/plate, penzije/ odreknu svojih primanja samo jedan mesec , da se za taj novac uveze struje koliko nedostaje i niko ne mora da stedi. Da se svi kupamo toplom vodom…da se ipak svi kupamo.
  .

 6. Milka kaže:

  Direktor jedne osnovne škole ,,zarobio,, je daljinski od klime koja se nalazi u zbornici,da se nastavnici slučajno ne ogreju. Originalno

 7. Aleksandra kaže:

  Zaista duhovito,nista bolje nisam skoro procitala!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama