Усвојена уредба о пословима које деца никако не смеју да раде

12 јуна, 2017

У свету 168 милиона деце ради најтеже и опасне послове, који угрожавају њихов психофизичи развој, упозоравајући је податак на Светски дан борбе против злоупотребе дечијег рада. У Србији нема прецизних података о томе колико је деце радно експлоатисано, али се зна да су најчешће злоупотребе кроз рад у пољопривреди и просјачење.

Влада Србије усвојила је Уредбу о утврђивању опасног рада за децу, која представља листу послова које деца никако не би смела да раде. Уредба ће се примењивати од 1. јануара наредне године.
 
“Уредбу спроводе све надлежне инспекције од Инспекције рада до Инспекције социјалне заштите. Где год да се пронађе дечји рад, у било којој области живота, нека од инспекција има право да реагује. Наравно, када је послодавац у питању то је Инспекција рада. Kазне су предвиђене и Законом о раду. Kазне се крећу до 1.500.000 динара”, каже министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин.
Вулин је рекао да је у оквиру акције министарства у борби против феномена деце улице препознато, откривено и са београдских улица склоњено 74 деце, док је закључно са априлом ове године склоњено 26 деце.
“Све наше институције су ангажоване у борби против феномена деце улице и зато смо основали 115 тимова у центрима за социјални рад који се баве управо овим феноменом”, рекао је Вулин на конференцији поводом поводом Светског дана борбе против злоупотребе дечјег рада.
Додајући да у томе имају активну помоћ МУП-а, истакао је да је ипак главни терет на центрима за социјални рад.
Навео је да су нека од деце трајно одузета родитељима и да су смештена у институције или у хранитељске породице, да су нека одузета привремено, а да су неки враћени у биолошку породицу са којом се ради на оснаживању, али и како би разумели шта није прихватљиво као облик понашања.
“Ова деца нису преступници и не треба да буду хапшена и одвођена у затвор и то са њима нико и не ради. Њима је једноставно потребна помоћ као што потребна помоћ и њиховим породицама да се оснаже, а некада и да разумеју шта заправо радимо”, рекао је Вулин.
Додао је и да циљ никада није одузети дете, већ је циљ вратити га у породицу која је ојачана да мозе да брине о детету.
“Због тога ће министарсто настаити са Међународном организацијом рада и на феномену борбе против дечијег рада, али и на сваком облику који крши оно што називамо достојанствени рад”, рекао је Вулин.
Јован Протић из Међународне организације рада каже да је идеја да се у сваком од округа има по једна особа из полиције, Центра за социјали рад, Инспекције рада, која ће знати кога треба да позове.
“Очекујемо координацију и да ћемо технички подржати инспекцију рада набавком нове опреме која ће олакшати извештавање са терена и да се реагује брже него иначе”, закључио је Протић.
 
Извор: РТС/ТАНЈУГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама