УСВОЈЕНО: Казне за родитеље који не буду вакцинисали децу до 150.000 динара

24 фебруара, 2016
Родитељи или старатељи који не буду вакцинисалил своју децу биће кажњени од 30.000 до 150.000 динара, предвиђено је Законом о заштити становништва од заразних болести, које је данас усвојила Скупштина Србије.
Тај износ платиће и они који у поступку епидемиолошког испитивања не говоре истину и не дају тачне и потпуне податке значајне за откривање извора и начина преношења заразне болести.
Казна је предвиђена и ако се особа не придржава налога доктора медицине када је одредјена обавеза превоза санитетским возилом или мера изолације и лечења, као и ако се пре путовања у земљу у којој има колере, куге, великих богиња, жуте грознице, вирусних хеморагијских грозница и маларије, као и по повратку из тих земаља, не придржава обавеза прописаних законом.
Министар здравља Златибор Лончар рекао је у скупштинској расправи да се законом обезбеђује се “висок ниво заштите живота и здравља људи, спречавање и сузбијање заразних болести, као и њихово одстрањивање и искорењивање”.
Како је истакао, за боравак деце у предшколским, као и у установама за смештај деце без родитељског старања, неопходна је обавезна имунизација, осим у случају постојања медицинске контраиндикације коју утврдјује лекар.
Имунизација је обавезна за децу против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе, малих богиња, рубеола, заушка, вирусног хепатитиса Б, обољења изазваних хемофилусом, инфлуенција типа Б и обољења изазваних стрептококом-пнеумонијом.
Имунизација је обавезна и за особе изложене одредјеним заразним болестима – хепатитисом Б, хепатитисом А, трбушном тифусу, беснилу, тетанусу, као и за особе које у току рада могу бити изложене наведеним заразним болестима.
Вакцина ће бити обавезна и за особе у посебном ризику од болести хепатитисом Б, грипа, менингелних болести, обољења изазваних стрептококом-пнеумоније и хомофилусом инфлуенција Б, варичеле, инфекције изазване респираторним, синицијалним висурима, имунодефицијенти и окогени пацијенти.
Такође и за путнике у медјународном саобраћају, против жуте грознице и других заразних болести по захтеву земаља у које се путује.
Усвојен је и Закон о јавном здрављу, који, поред осталог, предвидја оснивање Националног савета за јавно здравље, у циљу унапређивања сарадње свих надлежних органа, организација, носилаца и учесника у систему јавног здравља.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама