Uvode se platni razredi tokom 2020.

14 jula, 2019

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić izjavio je da će novi platni razredi biti uvedeni tokom iduće godine i najavio da će uslediti novi ciklus razgovora sa sindikatima. Najavio je da će narednih dana biti donet zaključak koji će omogućiti zapošljavanje nova 1.272 inspektora.

Ružić očekuje da novi platni razredi ili platne grupe budu uvedeni tokom iduće godine

“Ovu godinu ćemo iskoristiti za novi ciklus razgovora sa sindikatima koji su pozvani da u dijalogu sa vladom i resornim ministrima dođu do finog nijansiranja koje je potrebno kako bi se primenio novi sistem platnih razreda”, rekao je Ružić na 26. sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.

Istakao je da Vlada odgovorno pristupa tom pitanju.

“Bili smo blizu da već od 1. januara ove godine primenimo novi sistem u kome će se pravi način vrednovati rad službenika u javnim službama”, naveo je ministar.

Ružić dodaje da je ostalo još da se urade dodatne finansijske analize kako će to uticati na budžet.

Uskoro zapošljavanje nova 1.272 inspektora 

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu najavio je da će narednih dana biti donet zaključak koji će omogućiti zapošljavanje nova 1.272 inspektora.

“Ustanovljeno je da treba da zaposlimo nova 1.272 inspektora u različitim inspekcijama i to očekujemo da se uradi etapno u sledeće tri godine”, rekao je Ružić.

Kaže da Srbija ima dva i po puta manje inspektora nego što je prosek u zemljama EU.

Ružić je istakao da će biti uloženo više sredstava u njihovo tehničko opremanje.

Dodao je da su inspektori neadekvatno plaćeni i da rade u otežanim uslovima, te da oni nisu trošak za budžet, već da mogu da povećaju prihode budžeta.

“Zato smo dali mogućnost da se do 20 odsto poveća plata inspektora u skladu sa učinkom. Pre dve ili tri nedelje vlada je donela uredbu koja je omogućila da inspektori na republičkom nivou koji ispunjavaju zakonom propisane uslove steknu zvanje samostalnog savetnika i dobiju veći koeficijent, a samim time će im se i plata povećati i iznositi 60–70.000 dinara”, rekao je Ružić.

Ružić je naglasio da će tako biti napravljen veliki pomak po pitanju njihovog statusa.

Od danas 36 inspekcija u Srbiji počinje da koristi informacioni sistem e-Inspektor.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da je Srbija na taj način dobila potpuno elektronski i transparentan inspekcijski nadzor, koji je jedini takav u Evropi.

PLATNI RAZREDI I ZAPOSLENOST U DRŽAVNOM SEKTORU SRBIJE: OD NEDOVRŠENE REFORME DO ODRŽIVOG
SISTEMA

O prosveti čitajte od 15. strane

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama