Уводе се платни разреди током 2020.

Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић изјавио је да ће нови платни разреди бити уведени током идуће године и најавио да ће уследити нови циклус разговора са синдикатима. Најавио је да ће наредних дана бити донет закључак који ће омогућити запошљавање нова 1.272 инспектора.

Ружић очекује да нови платни разреди или платне групе буду уведени током идуће године

„Ову годину ћемо искористити за нови циклус разговора са синдикатима који су позвани да у дијалогу са владом и ресорним министрима дођу до финог нијансирања које је потребно како би се применио нови систем платних разреда“, рекао је Ружић на 26. седници Координационе комисије за инспекцијски надзор.

Истакао је да Влада одговорно приступа том питању.

„Били смо близу да већ од 1. јануара ове године применимо нови систем у коме ће се прави начин вредновати рад службеника у јавним службама“, навео је министар.

Ружић додаје да је остало још да се ураде додатне финансијске анализе како ће то утицати на буџет.

Ускоро запошљавање нова 1.272 инспектора 

Министар за државну управу и локалну самоуправу најавио је да ће наредних дана бити донет закључак који ће омогућити запошљавање нова 1.272 инспектора.

„Установљено је да треба да запослимо нова 1.272 инспектора у различитим инспекцијама и то очекујемо да се уради етапно у следеће три године“, рекао је Ружић.

Каже да Србија има два и по пута мање инспектора него што је просек у земљама ЕУ.

Ружић је истакао да ће бити уложено више средстава у њихово техничко опремање.

Додао је да су инспектори неадекватно плаћени и да раде у отежаним условима, те да они нису трошак за буџет, већ да могу да повећају приходе буџета.

„Зато смо дали могућност да се до 20 одсто повећа плата инспектора у складу са учинком. Пре две или три недеље влада је донела уредбу која је омогућила да инспектори на републичком нивоу који испуњавају законом прописане услове стекну звање самосталног саветника и добију већи коефицијент, а самим тиме ће им се и плата повећати и износити 60–70.000 динара“, рекао је Ружић.

Ружић је нагласио да ће тако бити направљен велики помак по питању њиховог статуса.

Од данас 36 инспекција у Србији почиње да користи информациони систем е-Инспектор.

Премијерка Ана Брнабић поручила је да је Србија на тај начин добила потпуно електронски и транспарентан инспекцијски надзор, који је једини такав у Европи.

ПЛАТНИ РАЗРЕДИ И ЗАПОСЛЕНОСТ У ДРЖАВНОМ СЕКТОРУ СРБИЈЕ: ОД НЕДОВРШЕНЕ РЕФОРМЕ ДО ОДРЖИВОГ
СИСТЕМА

O просвети читајте од 15. стране