Уводи се категориjа привременог одузимања лиценце наставницима

11 августа, 2017

Mинистар просвете Mладен Шарчевић изjавио jе данас да случаj у Tехничкоj школи у Mладеновцу, где jе ученик ударио наставницу, ниjе завршен и да инсистира да му се о томе достави комплетан извештаj.
SARCEVIC-10-2508-2016“Инсистирам да ми се достави да ли jе момак раниjе кажњаван, да ли jе било инцидената, да ли су родитељи позивани, шта jе радио психолог у школи. Враћамо се на основну школу из коjе jе дошао, шта су они све тамо радили”, рекао jе министар новинарима у Београду.
Oн каже да се његове раниjе изjаве везане за већу улогу родитеља у школи и онога што се од измена закона очекуjе, односе на такве ситуациjе.
“Рецимо, родитељи тог момка били би кажњавани. Па када схвате да су казне велике уразумили би се па га не би водили на кик бокс, него, jа у шали кажем, да би вероватно ишао на балет. Фигуративно се изражавам”, рекао jе Шарчевић.
Ученик другог разреда средње Tехничке школе у Mладеновцу ударио jе прошле недеље шамар наставници за катедром током часа.
Школе на суду изгубиле 215 милиона динара
Шарчевић каже да ће од новца из буџета министарство морати да издвоjи 215 милиона динара за казне школа у изгубљеним судским споровима.
Oн каже да jе послао писмо директорима, да ће да поведе кривични поступак ако неодмерено крену у неку тужбу, а знаjу да ће да изгубе спор, али не маре много, jер ће држава све да плати.
“Послао сам писмо и секретарима коjи су правници и коjи треба да кажу директорима “не смете то да чините, jер нећемо добити таj спор”, каже министар.
Oн jе наjавио да ће се изменама законске регулативе увести категориjа привременог одузимања лиценце наставницима, коjа до сада ниjе постоjала већ су наставници за наjмањи инцидент у школи губили лиценцу, а самим тим и посао.
“Постоjећи закон не препознаjе лакшу и тежу повреду закона. Па се данас дешава да директори праве већа штету него што треба, удаље наставнике са посла коjи их касниjе добиjу на суду, а држава мора да плати”, поjашњава министар.
Да све ниjе црно-бело, министар jе навео примере инцидената у Oсновноj школи “Вук Kараџић у Рипњу и 14. београдскоj гимназиjи, где су се инциденти десили, али треба наћи праву меру за кажњавање наставника.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Уводи се категориjа привременог одузимања лиценце наставницима

 1. Nik каже:

  Podržavam predlog ministra, nisu
  Samo nastavnici krivi kad se desi neki incident gde je tu odgovornost porodice ili nasilnih roditelja i učenika.

 2. Паја каже:

  Момку је дошло да удари наставника јер се подстиче дечија креативност и богатство изражавања. Нежна дечија душа је одлучила “Што на уму то и на делу”.
  И сада хоће да га казне.
  А дечија права?
  А право да лема професора јер се боље осећа а и дошло му да то уради?
  Овај министар је нехуман. Хоће да спречи испољавање дечије креативности у складу са највишим нормама које су нам препоручене из света.
  Али дечак нема да брине. Ту су бројне организације за заштиту дечијих права које ће се побринути да сурова професорка која се жалила на испољавање дечије креативности буде сурово кажњена. Дечија права морају да буду заштићена од злих наставника који се усуђују да им ограничавају креативност, да проверавају њихово знање не водећи рачуна да им тиме наносе душевну бол, …

 3. Mina83 каже:

  Ne razumem???Kaznjavanje nastavnika?Zar treba da se ide po kucama i vaspitava tudja (nasa)deca!!!Zar ovaj ministar nije prosvetni radnik?Zar se odmah zaboravi sta i kako je on radio i sa cime se sve susretao???SUVISAN JE SVAKI KOMENTAR…svi su isti sto se domognu stolice

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама