„Uvodimo sistem napredovanja nastavnika, a u zavisnosti od uspeha đaka.”

jun 10, 2019

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević izjavio je da se radi i ide u pravcu uvođenja obavezne srednje škole i naglasio da je za to potrebna i promena Ustava.

Prema Ustavu Srbije, osnovna škola je besplatna i obavezna, a srednja je besplatna, podsetio je Šarčević gostujući na TV Prva.

On je pojasnio da je za obavezno srednjoškolsko obrazovanje potrebno da se naprave mreže učeničkih domova, da se organizuje prevoz i iskoriste zakoni koji su već doneti i dodao da se to ne radi preko noći ali da se već radi na tome na osnovu strategije do 2030. godine.

Šarčević je istakao da će biti uveden sistem napredovanja nastavnika, a koji će se meriti uspehom đaka. “Stvari treba da postanu logične i smisaone. Osnovni rad je ishod rada nastavnika i znanje koje učenik nosi, lako se dolazilo do sada do 5,0 proseka”, kaže Šarčević.

Prema njegovim rečima, država treba da radi ozbiljne preseke u nekoj fazi školovanja, a u Srbiji je prvi presek tek na kraju osnovnog školovanja.

“Želimo da ustanovimo standard da se presek radi na dve godine, do tada proizvoljno ocenjivanje nastavnika, negde su kriterijumi blaži ili stroži, nema prave slike”, naveo je Šarčević.

Govoreći o pilot projektu uvođenja jednosmenskog rada škola, kojima je obuhvaćeno 248 škola od 1. septembra, Šarčević kaže da će u Beogradu biti ne manje od 30 škola.

“Plan je da uvedemo jednosmensku nastavu u sve škole u Srbiji”, rekao je Šarčević. On je istakao da polaganje maturskog ispita treba da se uozbilji.

“Ranijih godina se prepisivalo, testovi su se prodavali na ulici, dok u drugim državama to je na državnom nivou, sve je digitalizovano, svet to ozbiljno posmatra”, zaključio je Šarčević za TV Prva.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "„Uvodimo sistem napredovanja nastavnika, a u zavisnosti od uspeha đaka.”

 1. Vesna kaže:

  I do sad su ocene delili na lepe oči, tek sad ima da ih dele šakom i kapom…ništa pametno niste smislili, dragi ministre. Deca su nam sve bahatija i neobrazovanija, a nastavnici sve isključeniji i nezainteresovani za napredak dece, čast izuzecima i među đacima i među nastavnicima.

 2. Pravda kaže:

  Trebace vremena da se skolstvo dovede u red..danasnje ocenjivanje ne prikazuje pravu sliku koliko dete zna..nazalost sve je korumpirano nagradjuje se neznanje..mi vec nemamo strucan kadar. .nece imati ko da nas leci,sudi,brani..vlada korupcija i kriminal,posten i radan covek ne dolazi do izražaja…

 3. Razuma dajte! kaže:

  Kakvi standardi i ishodi sa odeljenjima od trideset učenika i više,sa pritiscima roditelja i direktora i do direktora.Ministre, oslušnite realnu situaciju,a ako se sve digitalizuje,pa uvedite i digitalne nastavnike.

 4. Vesna kaže:

  Da bi znanje učenika bilo pravedno procenjeno potrebno bi bilo sprovesti testiranje na nacionalnom nivou,istovremeno u svim školama,a pregled testova vršiti u nekom centru elektronski po ugledu na pregled u nekim školama staranog jezika.

 5. Božović Vladan kaže:

  A jel može da se uvede sistem, napredovanje nesposobnih ministara prosvete, u zavisnosti od ekonomskog boljitka profesora po srednjim i osnovnim školama.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama