Uvođenje ĐAČKIH UNIFORMI podelilo roditelje

1 februara, 2017
Uvođenje đačkih uniformi sve je izvesnije, ali sudeći prema reakcijama roditelja, ta novine od sledeće školske godine neće proći glatko.

Kako je “Blic” pisao, Ministarstvu prosvete počeli su da stižu odgovori iz ankete koju su školske uprave sprovele po školama širom Srbije, i prema tim prvim rezultatima, većina škola se izjasnila za uvođenje uniformi. Odluka će definitivno biti doneta tek kada Ministarstvo pred sobom bude imalo sve rezultate.
Treba i presvlaka, i letnja i zimska…
– Najveći teret troškova podneće roditelji. Ne radi se o jednom kompletu ili komadu odeće, nego je neophodno više, za svaku godinu. Osim za presvlačenje, učenik mora imati i sezonski različitu uniformu. Škole nemaju novca da to finansiraju, a videćemo šta će sledeće nedelje reći Savet roditelja – kaže Nenad Mirkov, direktor OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Subotici.
Đaci jasni: Uniforme i nastavnicima
S druge strane, u selu Đurđin kod Subotice, učenički parlament je poručio “ako nama uvedete uniforme, onda i nastavnici treba da ih nose”.
Direktorka škole “Vladimir Nazor” Ljiljana Dulić, kaže da lokalne samouprave nisu predvidele u budžetu ovaj trošak.
– Škola nema novca za uniforme. Nemamo ni salu za fizičko vaspitanje ili poslovni prostor koji iznajmljujemo, pa da možemo da prikupimo dodatna sredstva. Ne znamo koliko bi to sve koštalo, ali za roditelje je to veliki udar na budžet i sumnjam da će prihvatiti – rekla je Dulićeva.
“Bolje nam napravite školske ormariće”
Roditelji učenika OŠ “Ištvan Sečenji” iz Subotice su takođe protiv uniformi, a ono što predlažu jeste – školski ormarići.
Kako su objasnili, deca bi u ormariće mogla da ostavljaju knjige, te bi smanjili teret koji nose u torbama i zbog čega hodaju pogrbljeni.
– Zaključak roditelja je bio da kod kuće treba da učimo decu da su sva deca jednaka i da im onda neće trebati uniforme da bi se prikrile razlike. Ipak sprovodimo uputstvo Ministarstva, imali smo konkurs za izgled uniforme, uskoro ćemo deci podeliti anketu i na osnovu toga ćemo videti kakve su njihove želje. Roditeljima je problem trošak, a ni škola nema novca – kaže Vesna Vajs, direktorica OŠ “Ištvan Sečenji”.
Direktori u Nišu traže sponzore
U niškim školama nisu želeli da govore o ovom pitanju jer, kako kažu, još zvanično nisu doneli nikakvu odluku i precizirali da li će đaci nositi uniforme.
Direktor OŠ “Čegar” Goran Dinić u razgovoru za “Blic” objasnio je da je njegov lični stav da bi učenici trebalo da nose uniforme, ali da će biti onako kako školski odbor i roditelji odluče.
– Moramo najpre da se sastanemo sa roditeljima, da čujemo njihovo mišljenje i da se dogovorimo, a ja ću kao direktor pokušati da nađem sponzore. Kažem, još uvek ništa nije dogovoreno, sve će biti u dogovoru sa školskim odborom i roditeljima – kaže Dinić.
Deca se prva pitaju
Pojedine osnovne škole u Novom Sadu već su anketirale roditelje i učenike.
– Pokušao sam da uvedem uniforme pre sedam, osam godina i tada su roditelji bili podeljeni. Uvođenje uniformi bi smanjla razlike u oblačenju, a deca bi imala veći osećaj pripadnosti školi – smatra Petar Narančić, direktor OŠ “Svetozar Toza Marković”.
Deca brzo rastu, treba to isfinansirati
U novosadskim osnovnim školama “Žarko Zrenjanin” i “Đorđe Natošević” situacija je slična – roditelji su podeljeni u odluci oko uniformi.
– Ta ideja nije od juče, ali pre nego što se krene u tu priču treba napraviti pripremu, pa da vidimo da li će se školama na neki način olakšati nabavka, da li će možda biti raspisan tender i neka veća konfecijska kuća ući u taj posao – kaže Nedeljko Đorđić, direktor OŠ “Đorđe Natošević”.
On dodaje da su ranije roditelji bili izričito protiv ideje, ali i napominje da kod osnovaca uniforme treba kupovati često, jer deca brzo rastu.
– To nije zanemarljiv problem u današnjoj ekonomskoj situaciji – kaže Đorđić.
Gde su već uvedene uniforme?
U beogradskoj OŠ “Aleksa Šantić” ni nastavnici ni roditelji nemaju problem sa pitanjem uniformi, jer ih tamošnji đaci nose već pet godina.
– Kada je 2010. godine izgrađena nova zgrada i škola podeljena, oni koji su otišli vrlo često su dolazili i ometali nastavu. Drugi razlog za uvođenje unifrome je upravo taj što je osećaj pripadnosti školi bio izgubljen, pa smo hteli to da promenimo. I treća stvar je da u ovoj eri gde se deca obrazuju na određenim TV kanalima, pokušamo da vratimo ono staro dobro vaspitanje – kaže direktor Radivoje Miljić.
Na pitanje da li vole da nose uniforme, đaci odgovaraju gromoglasnim – da! I same učiteljice potvrđuju oduševljenje mališana, otkrivajući da se ipak desi da ponekad neko od njih zaboravi svoju “keceljicu”.
Međutim, kazne za to nema. Niti su predviđene. Još jedan plus – uniforme obezbeđuje škola, te su roditelji lišeni troška.
– Škola obezbeđuje uniforme. Razredne starešine uzimaju uniforme na zaduženje, podele ih đacima, a oni ih na kraju godine vrate i po potrebi uzimaju veći broj – kaže Miljić.

A. Janković , M. Stanić , I. Anđelković , B. Vučković ,

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "Uvođenje ĐAČKIH UNIFORMI podelilo roditelje

 1. Logika kaže:

  Dakle, roditeljima smeta što moraju da finansiraju uniforme, kao da su im deca, do sada, u školu dolazila bez odeće. Suština uniforme jeste da je jeftina, lepo dizajnirana i da je praktična. Zbog toga mislim da država treba da angažuje naše poznate dizajnere da osmisle uniforme, koje bi se razlikovale po kombinaciji boja za svaki razred (npr. Roksandu Ilinčić). Takođe, doprineće manjem raslojavanju po oblačenju, a pomoći će da se deca takmiče i ističu u znanju i veštinama. Kod kuće i van škole neka se oblače kako god žele. U školi treba da uče, a jedna od najvažnijih stvari koju treba da nauče jeste da budu skromna. Uvesti predmet “Lepo ponašanje” u prvom i drugom razredu.

  1. Logika2 kaže:

   Dakle logika je da roditelji treba da kupe redovnu garderobu koja se nosi svaki dan van skole, kao i 4 kompleta uniformi? Skola nema para, roditelj ima za duplu garderobu koju ce da prerastu nevidjenom brzinom… Vazi

 2. Đaci reprezentuju svoju školu i to im niko nije nametnuo! kaže:

  U najvećoj i najbolje ocenjenoj gradskoj školi od strane eksternih evaluatora u Smederevu učenici OŠ “Dr Jovan Cvijić” Smederevo još od 2007. godine potvrđuju privrženost i naklonost svojoj školi noseći đačke uniforme. Učenici su prepoznatljivi u gradu po školskim uniformama i svom ponašanju. Oni reprezentuju svoju školu u uniformama noseći ih i van svoje škole na nekim takmičenja.

 3. Jole kaže:

  Skroz sam za uvodjenje uniformi u školama, jedini problem je što će, znajući da se ukus i Srbi mešaju kao ulje i voda, verovatno biti ružne. Ako već znamo da kao nacija nemamo ukusa, uzmite neke italijanske ili francuske uniforme i malo ih modifikujte. Verujem da su mnogi roditelji ZA uniforme, ali pod uslovom da deca u njima ne izgledaju kao albanski šinteri ili prinčevi iz indijskih serija.

 4. Silvija kaže:

  Evo kako to rade u Velikoj Britaniji. Jevtinije je nego obična odeća, kupuje se u svakoj prodavnici i supermarketu, može a ne mora da ima logo škole. Svaka škola ima svoju boju, a ispod se nosi bela polo majica.

 5. janko kaže:

  AJT U POLA KILA PEČENJA DA NEMA NISTA OD UNIFORMI? DEDER GDE SU SVETOSAVSKE NAGRADE? GDE JE OBEĆANA JEDNOKRATNA POMOČ ZA NASTAVNIKE? IZRAVNALA SE PLATA POMOČNOG OSOBLJA SA BLAGAJNIKOM ŠKOLE? KO IMA VEĆU ODGOVORNOST BLAGAJNIK ILI TETICA?IDU IZBORI PA SAMO SKREĆU PAŽNJU! JADNI RODITELJI I SA NJIMA I PROSVETARI!ETO AKO NEMA KAZNI ZASTO BI JA NOSIO UNIFORMU?OPET UVODE VOJNI ROK?

 6. Gaga kaže:

  Nikako uniforma

 7. Gordana kaže:

  Generalno sam za uniforme ali tek pošto sve pre toga u obrazovanju dovedemo u red. Ovako mi izgleda da nam se kuća i sve u njoj raspada od truleži a mi kupujemo nove zavese?!?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama