Vakcinacija dece starije od 12 godina bez pristanka roditelja, predlog je senatora Kalifornije

24 januara, 2022

Kalifornija bi trebalo da dopusti vakcinaciju dece uzrasta od 12 i više godina bez pristanka roditelja, predložio je senator Skot Viner.

“Alabama dopušta takvu odluku s 14 godina, Oregon s 15, Roud Ajlend i Južna Karolina sa 16 godina”, kazao je Viner, demokrata iz San Franciska, a prenosi AP.

Foto: Canva

Senator navodi da je u Kaliforniji već dopuštena vakcinacija dece od 12 i više godina protiv hepatitisa B i humanog papiloma virusa (HPV) i lečenje polno prenosivih infekcija, zloupotrebe supstanci i poremećaja mentalnog zdravlja.

“Mogućnost davanja autonomnog izbora mladim ljudima u vezi sa primanjem vakcina koje spasavaju živote, bez obzira na uverenja njihovih roditelja, ključno je za njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Nije u redu da tinejdžeri ne mogu da se vakcinišu jer to njihovi roditelji ne žele ili ne mogu da ih odvedu u centar za vakcinaciju”, rekao je Viner.

Maloletnici od 12 do 17 godina trenutno u Kaliforniji ne mogu da se vakcinišu bez dopuštenja roditelja ili staratelja, osim ako se ne radi o vakcini za sprečavanje polno prenosivih bolesti.

Izvor: 021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama