Vaspitači: Decu u vrtićima neće imati ko da čuva, ako se ovako nastavi

3 decembra, 2020

Samostalni sindikat predškolskog obrazovanja uputio je danas dopis Gradskom štabu za vanredne situacije i Zavodu za javno zdravlje Beograd, ističući svoju zabrinutost zbog trenutne situacije u vrtićima širom Srbije.

“Strahujemo da, ukoliko se ovakva dinamika širenja zaraze nastavi u Beogradu neće imati ko da radi sa decom predškolskog uzrasta” – jedno je od glavnih upozorenja iz dopisa koji vam u celosti prenosimo:

Foto: Canva

Obraćamo Vam se kao Gradski i Republički sindikat u ime zaposlenih u predškolskim ustanovama Beograda. U prethodnim obraćanjima Centru za kontrolu i prevenciju bolesti , a tiču se mera postupanja prilikom zaraze Kovidom 19 (dete, roditelj, zaposleni) dobili smo odgovore za koje mislimo, kada ste poslali prema nama, a i prema predškolskim ustanovama, niste imali dovoljno validnih podataka.

– Od septembra, u predškolskim ustanovama Beograda, ne poštuje se normativ 50% od zakonskog (pojedine grupe brojale i da 30 dece u jednom prostoru). Sindikatu još uvek nisu dostavljene Odluke PU Beograda o povećanju broja dece nakon sagledavanja prostornih i kadrovskih činioca, a u saradnji sa Kriznim štabom Grada Beograda, Zavodom za javno zdravlje Beograda, Školskom upravom Beograda i nadležnim inspekcijama – obaveza na osnovu dopisa ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja br:610-00-00346/2020-07 od 20.05.2020.

– Vaspitači nose maske za vreme rada, tako da nastavljaju da rade (ne stavljaju se u karantin nakon direktnog kontakta sa zaraženim detetom – po vašim instrukcijama)

1. Obaveštavamo Vas da zaposleni u predškolskim ustanovama Beograda nose, uglavnom platnene maske, za koje ne postoji kontrola načina održavanja i dezinfekcije. U pojedinim predškolskim ustanovama dobili su i jednokratne maske (jednu dnevno, mesečno ili jednu u tri meseca…). Imajte u vidu, da deca od 6 meseci do 4 godine, su usmerena na neposredni kontakt sa zaposlenim u situacijama hranjenja, presvlačenja, obavljanja zdravstveno-higijenskih navika- KONTAKT JE NEMINOVAN. Zaposleni se sa pravom pitaju, čemu onakva zaštita u Kovid bolnicama, kod direktnog kontakta, ako smatrate da je ova vrsta zaštite za njih dovoljna?

Da li vašim preporukama za predškolske ustanove direktno utičete na dinamiku širenje zaraze među zaposlenima?

2. Druga sporna preporuka s vaše strane je da je spajanje vaspitnih grupa prihvatljivo, u izuzetnim okolnostima, u cilju obezbeđivanja kontinuiteta rada sa aspekte npr raspoloživog broja zaposlenih…Naše pitanje je, šta se u okviru propisanih mera smatra prihvatljivim i gde su granice? Sa terena imamo podatke, da je preko 30 dece u jaslenoj grupi u jednoj radnoj sobi. Zamene se ne angažuju.

Takođe, imamo pitanje za vas, da li Zavod za javno zdravlje podatke koje dobija sa terena, a tiču se predškolskih ustanova, dostavlja Kriznom štabu Grada Beograda ili to čini Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda?

Ono, što smo kao sindikat primetili je da su mere u beogradskim predškolskim ustanovama (s obzirom na broj zaraženih) najblaže. U drugim lokalnim samoupravama, i istim situacijama, se nalažu mere zatvaranja objekata, mere izolacije, potpunih izolacija svih kontakata sa testiranjem. Zaposlene u ovom trenutku najviše zabrinjava, dinamika širenja zaraze. Oprečne mere, izazivaju strah i nesigurnost kod zaposlenih, jer su i sami upoznati sa činjenicom da platnena maska predstavlja moguću prevenciju, a ne sigurnu zaštitu kod situacije direktnog kontakta.

Molimo vas da nakon ovih dobijenih podataka preispitate naložene mere i postupanja prema zaposlenima koji su bili u direktnom kontaktu. Naložite mere zatvaranja objekata gde je procenat zaraženih zaposlenih i u izolaciji prešao 50%.

Ovo obraćanje potpisale su predsednice gradskog i republičkog Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja – Vesna Janjić i Bosiljka Jovanović. Odgovor nije stigao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Vaspitači: Decu u vrtićima neće imati ko da čuva, ako se ovako nastavi

 1. Aleksa kaže:

  Ista stvar je i u školama. Npr. kod nas je na bolovanju 3 učitelja a danas nije došlo 7 učitelja (od 12 učitelja). Dakle, nisu došle ni zamene bolesnih kolega.

 2. Sanja kaže:

  Zatvorite pomozite vaspitacima imaju i oni porodice…vise su zasticeni zdravstveni radnici skafanderima i opremom nego oni.Rade na malom prostoru satima zatvoreni sa velikim brojem dece

  1. DRDjordje kaže:

   Radim u kovid ambulanti i stvarno smo zasticeni i imam utisak da su stvarno sad na udaru bas roditelji koji imaju decu u vrticima.I ja ovo tvrdim ali nemam kome. Mislim da bi mi odmorili kad bi se vrtici zatvorili.

 3. vaspitacica kaže:

  Ovaj nas sindikat je stvarno…..Pa ko ide u izolaciju? Meni su 4 koleginice zarazene i dve servirke. I niko ne ide u izolaciju, nemamo pravo glasa,o strajku i da nepricam. Jedini mi nemamo pravo na strajk svi mogu od prosvete,vojske,policije,zdravstvo samo mi ne.Za to se vi izborite pod 1.A ne da mi glumimo sluzavke svakojakoj gospodi.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama