Vaspitači još bez jasnog odgovora kako će se raditi od septembra, a ovo su predlozi

18 avgusta, 2020

U poslednjih nekoliko nedelja mnogo se govori o polasku u školu – kako će se održavati nastava, kojim čarobnim moćima će škole napraviti rasporede, a da ujedno budu ispoštovane sve epidemiološke mere i da nastavnici ne rade od jutra do sutra? Hoće li i koliko đaci morati da nose maske? Šta ako se pojave simptomi u školi? Pitanja je bezbroj.

Istovremeno, imamo vrtiće koji u tišini rade još od 11. maja, poštujući sve epidemiološke mere i tamo gde sredstava ima dovoljno i tamo gde ih baš i nema. Roditelji se uglavnom dovijaju, pa u vrtić idu samo ona deca koja zaista moraju.

Međutim, od 1. septembra, kad se odmori završe, mnogi mališani moraće da se vrate u svoje vrtićke grupe, a predškolsko vaspitanje je i zakonom obavezno.

U razgovoru sa Bosiljkom Jovanović, predsednicom samostalnog sindikata vaspitanja i obrazovanja, saznajemo da je nekoliko dopisa poslato Ministarstvu, za sada bez nekog konkretnog rešenja. Ne zna se da li će i na koji način predškolci pohađati svoju nastavu, niti šta će se desiti ako se veći broj dece vrati u vrtiće, gde su pojedine grupe i pre epidemije brojale po 35 ili više dece.

“Vaspitači su, kao i nastavnici, zabrinuti. Brinu za svoje zdravlje, za zdravlje svoje porodice, ali ništa manje za zdravlje dece u kolektivu. Zamislite kako bi se jedna vaspitačica osećala da zna da je ona prenela virus detetu, a da je ono onda nekog u svojoj porodici zarazilo?

Pitamo se i kako će teći adaptacija i kako da držite bilo kakvu distancu od deteta koje ne ume samo da jede, kojem treba promeniti pelenu, kako sprečiti dete kojem izbijaju zubići da stavlja igračke u usta i kako mu objasniti da ne sme da kine u drugara iz grupe?” – kaže Bosiljka Jovanović.

U dopisu koje je Sindikat juče poslao Ministarstvu stoji i nekoliko konkretnih predloga. Vaspitači traže da se predškolskim ustanovama pruži podrška u saradnji sa lokalnim samoupravama, kako umanjenje zakonskog normativa na 50% ne bi bilo dovedeno u pitanje. Ovo smatraju ključnom merom.

Drugi predlog je da se vrati obaveza donošenja potvrda od strane roditelja koje izdaje poslodavac, a kojima se dokazuje da roditelji ne mogu posao da obavljaju od kuće.

U dopisu stoji i da bi jedno od rešenja moglo biti da lokalna samouprava obezbedi dodatne prostorije, a Ministarstvo dodatni kadar ukoliko interesovanje za polazak u vrtić od septembra bude veće nego što je sad. Ovde se pre svega misli na vaspitače koji čekaju zaposlenje, ali i na studente završnih godina vaspitačkih škola.

U pojedinim ustanovama se adaptacija obavljala uz prisustvo roditelja, a sada bi to svakako trebalo ukinuti, a što je moguće više iz zatvorenog prostora proces adaptacije obavljati na otvorenom, kažu iz Sindikata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Vaspitači još bez jasnog odgovora kako će se raditi od septembra, a ovo su predlozi"

  1. Jul kaže:

    NIKAKVOG ODGOVORA NEĆE NI BITI,NEBITNI SMO!! BRIGA IH SVE ZA NAS!! ĆUTI I RADI

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama