Васпитачи који су примили обе дозе вакцине уз ту потврду ће моћи да раде без маске

21 августа, 2021

Родитељима неће бити дозвољено да улазе у вртић и мораће да носе маску

Foto: Canva

Мере за боравак деце у вртићима од септембра неће бити пооштрене, али ће оне које су важиле пре и током лета, опет морати строго да се поштују. То значи да родитељима неће бити дозвољено да улазе у вртић и да ће морати да носе маску сваки пут када доводе дете, а малишанима ће се на улазу сваког јутра мерити температура.

Такође, ради превенције није дозвољено да деца доносе своје омиљене плишане играчке од куће.

Ипак, на снази је остала и једна мера која ће донекле олакшати рад васпитачима. Они који су примили обе дозе вакцине уз ту потврду ће моћи да раде без маске у затвореном простору, осим кухињског особља. Међутим, сваки пут када буду близу неке друге особе, мораће и они да ставе маску.

– Можете замислити колико је тешко провести цео дан под маском у затвореном простору, а да не говоримо о томе колико је за децу битно да виде лица својих васпитача. За сада нам је дата препорука да они који су вакцинисани и ревакцинисани више не морају да носе маске и то је стварно велико олакшање – потврдила је за Телеграф. рс Слободанка Нинић, секретар Самосталног синдиката предшколског образовања.

Професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба за бробу против корона вируса каже за Телеграф.рс да за сада нема никаквог коначног става у вези са вртићима, али је сигуран да ће они почети са радом регуларно а да ће се ствари мењати у зависности од ситуације.

– Пре месец или два сам рекао да је за вртиће најбитније да радници у њима буду вакцинисани, и да се вакцинишу. То је њихов и интерес деце. Нико још није тачно утврдио како ће радити вртићи а ја вам могу рећи да ће пустити да раде регуларно, па ће онда када се појави позитивно дете или из породице где је неко заражен, оно повући кући, као и група. С тим да је то заиста проблем за родитеље који немају коме да децу да препусте, а они морају физички да буду присутни на послу – рекао је проф. др Тиодоровић за Телеграф.рс и додао да је сада имамо проблем јер се са летовања враћају заражене читаве породице.

Председница Одбора предшколаца синдиката Независност Сузана Лазаревић каже да је претходна година била веома напорна за васпитаче и да због великог броја деце некад и нису били у прилици да потпуно испоштују мере.

– Препоруку да се не спајају деца и не гомилају групе је било најтеже испоштовати јер је, када се више васпитачица разболи, некад и то морало да се уради. Чак и сада током лета, када су годишњи одмори, било је само за 10 до 15 одсто мање деце. Дешавало нам се да су родитељи позитивни на ковид и седе код куће, а да нам доводе децу, ваљда да би успели да одморе и опораве се. Било је то у мањим местима где тако нешто родитељи и нису могли да сакрију. Ми то нисмо могли да зауставимо јер су нам из Завода поручили да деца не преносе вирус – наводи Лазаревић највеће тешкоће са којима су се сусрели у претходном периоду.

Како каже, у вртиће ће се од септембра ићи регуларно, уз мере које су важиле пре лета. Она не очекује веће измене, чак и да дође до пораста броја оболелих од корона вируса.

– Препорука да у вртић долазе само деца чији родитељи морају на посао, тешко да ће бити враћена. Укинута је још прошлог септембра и није ступила на снагу ни у оним критичнијим месецима после – сматра Лазаревић.

Извор: Телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Васпитачи који су примили обе дозе вакцине уз ту потврду ће моћи да раде без маске

  1. Sanja каже:

    Kada bi svi nosili maske preko usta bili bi zasticeni, ali mnogi roditelji ne postuju mere ulaze u objekte bez maske, znaci zabraniti ulazak roditeljima u objekat, to je prava mera

  2. Vladimir каже:

    Svaka selektivnost u primeni mera, po kriterijum vakcinisan nevakcinisan je PROTIVZAKONITA. Pored toga nije ni stručno utemeljena. Igranje sa ovom praksom je opasno. Brzo će to da se proširi, kada je jednom načeto, brzo će svako svakoga početi da progoni po kriterijumu, koji njemu odgovara. Ovim su uništeni svi napori, uloženi zadnjih decenija, na razvoju tolerancije, ravnopravnosti, prihvatanju razlika. Jednom kada počne neće se lako zaustaviti. Na kraju će neki ljudi sebi dati pravo da gađaju druge kamenom jer im se ne sviđa njihova frizura.

  3. Jul каже:

    Svi ste VI pametni iz fotelja!!! Nemate pojma kakva je realnost! Koliko su žene u vrtiću ugrožene i preopterećene,sram vas bilo nikog briga nije

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама