Васпитачи на улици 11. априла

Након Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије, одлуке о учешћу у протесту 11. априла донела су и остала два репрезентативна синдиката предшколаца – Синдикат образовања Србије и ГСПРС „Независност“.


Запослени у предшколским установама широм Србије најавили су да ће се у четвртак, 11. априла окупити у 14 сати на Тргу Николе Пашића у Београду, одакле ће кренути шетња до Председништва Србије и министарстава финансија, просвете и државне управе и локалне самоуправе. Тога дана све предшколске установе ће радити уобичајено, потврђено је Данасу у „Независности“.

Протест се организује под називом „Да ли су предшколци просвета“, чиме запослени у предшколским установама желе да изразе незадовољство повећањем плата за седам одсто док су запослени у основним и средњим школама добили девет процената. Лош материјални положај није једино што тишти запослене у предшколству.

Сузана Лазаревић, из ГСПРС „Независност“, каже за Данас да је забрана запошљавања довела до смањеног броја извршилаца, а 30 одсто запослених је ангажовано на одређено време. Проблем је и што поједине локалне самоуправе касне са исплатом зарада, што се закони и колективни уговор примењује селективно, али и што се у многим предшколским установама крше нормативи у погледу простора и броја уписане деце.

Лазаревић подсећа да запослени у предшколству имају исте обавезе као њихове колеге у основним школама, али да их, када је реч о повећању плата, не третирају једнако. Нада се да ће их 11. априла надлежни чути, јер нису реаговали на бројне дописе које су им у претходном периоду слали.

Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, тврди за Данас да је на састанку крајем јануара и сам министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић признао да су радници у предшколским установама дискриминисани, јер нису добили повећање плата за девет одсто, као остали сектори образовања.

– Било је најава да ће се та неправда исправити и да ће се новац пребацити локалним самоуправама преко пројекта за повећање наталитета, али од тога досад није било ништа. Запослени у предшколству су у незавидном положају јер се њихове зараде исплаћују из буџета локалних самоуправа. Има општина у којима још није исплаћено раније повећање плата за четири и шест одсто – навела је Илић.

Пише: В. Андрић

Извор: Данас