Vaspitači na ulici 11. aprila

Nakon Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, odluke o učešću u protestu 11. aprila donela su i ostala dva reprezentativna sindikata predškolaca – Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS „Nezavisnost“.


Zaposleni u predškolskim ustanovama širom Srbije najavili su da će se u četvrtak, 11. aprila okupiti u 14 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, odakle će krenuti šetnja do Predsedništva Srbije i ministarstava finansija, prosvete i državne uprave i lokalne samouprave. Toga dana sve predškolske ustanove će raditi uobičajeno, potvrđeno je Danasu u „Nezavisnosti“.

Protest se organizuje pod nazivom „Da li su predškolci prosveta“, čime zaposleni u predškolskim ustanovama žele da izraze nezadovoljstvo povećanjem plata za sedam odsto dok su zaposleni u osnovnim i srednjim školama dobili devet procenata. Loš materijalni položaj nije jedino što tišti zaposlene u predškolstvu.

Suzana Lazarević, iz GSPRS „Nezavisnost“, kaže za Danas da je zabrana zapošljavanja dovela do smanjenog broja izvršilaca, a 30 odsto zaposlenih je angažovano na određeno vreme. Problem je i što pojedine lokalne samouprave kasne sa isplatom zarada, što se zakoni i kolektivni ugovor primenjuje selektivno, ali i što se u mnogim predškolskim ustanovama krše normativi u pogledu prostora i broja upisane dece.

Lazarević podseća da zaposleni u predškolstvu imaju iste obaveze kao njihove kolege u osnovnim školama, ali da ih, kada je reč o povećanju plata, ne tretiraju jednako. Nada se da će ih 11. aprila nadležni čuti, jer nisu reagovali na brojne dopise koje su im u prethodnom periodu slali.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, tvrdi za Danas da je na sastanku krajem januara i sam ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić priznao da su radnici u predškolskim ustanovama diskriminisani, jer nisu dobili povećanje plata za devet odsto, kao ostali sektori obrazovanja.

– Bilo je najava da će se ta nepravda ispraviti i da će se novac prebaciti lokalnim samoupravama preko projekta za povećanje nataliteta, ali od toga dosad nije bilo ništa. Zaposleni u predškolstvu su u nezavidnom položaju jer se njihove zarade isplaćuju iz budžeta lokalnih samouprava. Ima opština u kojima još nije isplaćeno ranije povećanje plata za četiri i šest odsto – navela je Ilić.

Piše: V. Andrić

Izvor: Danas