Васпитачи писали председнику Вучићу, изнели своје проблеме и траже састанак

Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања упутио је отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу, а поводом његове најаве да “држава разматра могућност да вртићи и јаслице, како у државним, тако и у приватним предшколским установама, буду бесплатни за све, од 01. септембра 2022. године”.

Из синдиката кажу да их је ова вест обрадовали, али подсећају председника на проблеме које вртићи већ сада имају, иако боравак деце није бесплатан.

– У већем делу државних предшколских установа постоји мањак капацитета у односу на већ уписану децу, па су групе прекобројне, услови за боравак деце неповољни, а за рад немогући (група и по и две у једној радној соби – око 30.000 деце уписане преко норматива по подацима у 2019. години.) – стоји у писму Синдиката председнику.

Синдикат додаје да се, дофинансирањем родитеља, чија деца бораве у приватним предшколским установама, проблем мањка грађевинског капацитета не смањује, већ појачава, јер новац уместо у градњу нових објеката и трајно решавање проблема, одлази на тренутно решавање проблема дела родитеља. Најављена градња нових капацитета на Радној групи за предшколско образовање, која је при Влади Републике Србије формирана и радила у току 2019. године, слабо се реализује, тврде васпитачи.

– Морамо да нагласимо да смо од представника Владе РС, док је Радна група радила, препознали спремност да се проблем реши, уз проналажење дугорочних и по државу прихватљивих решења.
Стратегија развоја образовања и васпитања у РС, до 2030. године, предвиђа повећан обухват деце предшколским образовањем и васпитањем, што такође захтева повећање капацитета државних предшколских установа.

У писму се Синдикат осврће и на положај запослених у државним предшколским установама који је, поред услова за рад, додатно оптерећен и лошим финансијским положајем запослених у овој области.

– Максимална основна зарада са високим образовањем је тренутно 66.000,00 динара, што ј е испод просека у РС и образовању. Око 40% запослених је под минималном зарадом. Ако се изузму топли оброк и регрес из коефицијента тај број је и већи.

Васпитачи у писму подсећају председника Вучића да су се у више наврата смо се обраћали Влади и ресорном министарству, захтевајући нека привремена решења. Предлози су били примена модела за медицинске сестре, у оквиру здравствене заштите, затим већи проценат увећања цене рада за 15% у односу на друге у образовању, с обзиром на то да су у условима Ковид епидемије први по приоритету отворени, те да од септембра 2020. године раде у пуном обиму.

– Све то време, од отварања вртића 11. маја 2020, примењујемо мере заштите које су прописане на 50% долазности деце, што додатно увећава обим посла сваком запосленом, око 30%. Такође, код нас се није примењивао “семафор модел”, нити нам се излази у сусрет на иницијативе за паузе у раду, како би се консолидовали када смо алармирали да нам је тешко, нити уведу бар обавезујуће потврде да оба родитеља раде у седишту фирме (што би привремено смањило број долазеће деце). Поред свега, нисмо добили ни додатак на додатну оптерећеност.

Због ових и других разлога, запослени у предшколским установама су 14.02.2022. године, са почетком у 14:00 часова, одржали Јавни скуп, у Београду, на платоу испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Немањина бр. 22 – 26, са протестном шетњом ка седишту Владе РС. Више стотина запослених је тог дана исказало своје незадовољство тренутним положајем.

– Молимо Вас да пронађете начин и примите делегацију нашег Синдиката, како бисмо Вас о свему, у директно конструктивној комуникацији, још детаљније обавестили, стоји у писму које потписује председница овог синдиката, Босиљка Јовановић