Vaspitači pisali predsedniku Vučiću, izneli svoje probleme i traže sastanak

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a povodom njegove najave da “država razmatra mogućnost da vrtići i jaslice, kako u državnim, tako i u privatnim predškolskim ustanovama, budu besplatni za sve, od 01. septembra 2022. godine”.

Iz sindikata kažu da ih je ova vest obradovali, ali podsećaju predsednika na probleme koje vrtići već sada imaju, iako boravak dece nije besplatan.

– U većem delu državnih predškolskih ustanova postoji manjak kapaciteta u odnosu na već upisanu decu, pa su grupe prekobrojne, uslovi za boravak dece nepovoljni, a za rad nemogući (grupa i po i dve u jednoj radnoj sobi – oko 30.000 dece upisane preko normativa po podacima u 2019. godini.) – stoji u pismu Sindikata predsedniku.

Sindikat dodaje da se, dofinansiranjem roditelja, čija deca borave u privatnim predškolskim ustanovama, problem manjka građevinskog kapaciteta ne smanjuje, već pojačava, jer novac umesto u gradnju novih objekata i trajno rešavanje problema, odlazi na trenutno rešavanje problema dela roditelja. Najavljena gradnja novih kapaciteta na Radnoj grupi za predškolsko obrazovanje, koja je pri Vladi Republike Srbije formirana i radila u toku 2019. godine, slabo se realizuje, tvrde vaspitači.

– Moramo da naglasimo da smo od predstavnika Vlade RS, dok je Radna grupa radila, prepoznali spremnost da se problem reši, uz pronalaženje dugoročnih i po državu prihvatljivih rešenja.
Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja u RS, do 2030. godine, predviđa povećan obuhvat dece predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem, što takođe zahteva povećanje kapaciteta državnih predškolskih ustanova.

U pismu se Sindikat osvrće i na položaj zaposlenih u državnim predškolskim ustanovama koji je, pored uslova za rad, dodatno opterećen i lošim finansijskim položajem zaposlenih u ovoj oblasti.

– Maksimalna osnovna zarada sa visokim obrazovanjem je trenutno 66.000,00 dinara, što j e ispod proseka u RS i obrazovanju. Oko 40% zaposlenih je pod minimalnom zaradom. Ako se izuzmu topli obrok i regres iz koeficijenta taj broj je i veći.

Vaspitači u pismu podsećaju predsednika Vučića da su se u više navrata smo se obraćali Vladi i resornom ministarstvu, zahtevajući neka privremena rešenja. Predlozi su bili primena modela za medicinske sestre, u okviru zdravstvene zaštite, zatim veći procenat uvećanja cene rada za 15% u odnosu na druge u obrazovanju, s obzirom na to da su u uslovima Kovid epidemije prvi po prioritetu otvoreni, te da od septembra 2020. godine rade u punom obimu.

– Sve to vreme, od otvaranja vrtića 11. maja 2020, primenjujemo mere zaštite koje su propisane na 50% dolaznosti dece, što dodatno uvećava obim posla svakom zaposlenom, oko 30%. Takođe, kod nas se nije primenjivao “semafor model”, niti nam se izlazi u susret na inicijative za pauze u radu, kako bi se konsolidovali kada smo alarmirali da nam je teško, niti uvedu bar obavezujuće potvrde da oba roditelja rade u sedištu firme (što bi privremeno smanjilo broj dolazeće dece). Pored svega, nismo dobili ni dodatak na dodatnu opterećenost.

Zbog ovih i drugih razloga, zaposleni u predškolskim ustanovama su 14.02.2022. godine, sa početkom u 14:00 časova, održali Javni skup, u Beogradu, na platou ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nemanjina br. 22 – 26, sa protestnom šetnjom ka sedištu Vlade RS. Više stotina zaposlenih je tog dana iskazalo svoje nezadovoljstvo trenutnim položajem.

– Molimo Vas da pronađete način i primite delegaciju našeg Sindikata, kako bismo Vas o svemu, u direktno konstruktivnoj komunikaciji, još detaljnije obavestili, stoji u pismu koje potpisuje predsednica ovog sindikata, Bosiljka Jovanović