Vaspitači ponovo na ulici 20. marta

7 marta, 2022

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja najavili su održavanje protestnog skupa 20. marta, na Trgu Nikole Pašića i šetnju do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nezadovoljni što nadležni ne rešavaju brojne probleme u toj delatnosti, piše Danas.

Kao u uvod u javni skup, sindikat je pokrenuo prikupljanje potpisa za podnošenje peticije za izmenu i dopunu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama u delu koji se odnosi na predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Foto: Canva

Peticija je dostupna ovde, a građani će moći da je potpišu i “oflajn”, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, od 9. do 12. marta, kada će biti postavljeni štandovi sindikata. Štandovi će biti postavljeni i u drugim lokalnim samoupravama.

– Najviša zarada u predškolstvu koju imaju vaspitači sa visokom stručnom spremom je 66.000 dinara, što je ispod prosečne plate zaposlenih sa istim stepenom stručnosti u školama. Ukoliko bi se uredba izmenila njima bi plata porasla na 70.000 dinara – kaže za Danas Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Ona ističe da su najveća povećanja tražena za kuvare i vozače, koji u drugim delatnostima imaju mnogo veće plate, pa ih je sve teže zadržati u predškolskim ustanovama.

Prema predlogu sindikata, plata kuvara sa četvrtim stepenom stručnosti bi sa 31.000 porasla na 48.000 dinara, a sa petim stepenom sa 40.000 na 51.000 dinara, dok bi vozač zarađivao 48.000, a sada prima 34.000 dinara.

Jovanović podseća da je sindikat organizovao protest 14. februara i da svi zahtevi koje su tada uputili Vladi Srbije i resornim ministarstvima ostaju na snazi i biće ponovo predati, zajedno sa peticijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama