Васпитачи поново на улици 20. марта

7 марта, 2022

Чланови Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања најавили су одржавање протестног скупа 20. марта, на Тргу Николе Пашића и шетњу до Владе Србије и Министарства просвете, незадовољни што надлежни не решавају бројне проблеме у тој делатности, пише Данас.

Као у увод у јавни скуп, синдикат је покренуо прикупљање потписа за подношење петиције за измену и допуну Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама у делу који се односи на предшколско васпитање и образовање.

Foto: Canva

Петиција је доступна овде, а грађани ће моћи да је потпишу и “офлајн”, на Тргу Николе Пашића у Београду, од 9. до 12. марта, када ће бити постављени штандови синдиката. Штандови ће бити постављени и у другим локалним самоуправама.

– Највиша зарада у предшколству коју имају васпитачи са високом стручном спремом је 66.000 динара, што је испод просечне плате запослених са истим степеном стручности у школама. Уколико би се уредба изменила њима би плата порасла на 70.000 динара – каже за Данас Босиљка Јовановић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања.

Она истиче да су највећа повећања тражена за куваре и возаче, који у другим делатностима имају много веће плате, па их је све теже задржати у предшколским установама.

Према предлогу синдиката, плата кувара са четвртим степеном стручности би са 31.000 порасла на 48.000 динара, а са петим степеном са 40.000 на 51.000 динара, док би возач зарађивао 48.000, а сада прима 34.000 динара.

Јовановић подсећа да је синдикат организовао протест 14. фебруара и да сви захтеви које су тада упутили Влади Србије и ресорним министарствима остају на снази и биће поново предати, заједно са петицијом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама