Vaspitači predali peticiju – traže veće plate i bolje uslove za rad

27 aprila, 2017

Vaspitači traže veće plate i bolje uslove za rad
Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja predali su danas peticiju Ministarstvu prosvete, u kojoj traže veće plate, da uđu u republički sistem plaćanja kao svi prosvetari, a ne da im zarade isplaćuju lokalne samouprave.
Prvi korak ka ostvarenju tok cilja je, kako kažu, da im ministar prosvete Mladen Šarčević zakaže sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
Predsednica sindikata Ljiljana Kiković naglašava da godinama pokušavaju da predškolsko obrazovanje pripadne sistemu obrazovanja na republičkom nivou, ali da ih je država ostavila na nivou lokalnih samouprava.
„Nikada nijedan ministar nije ušao u vrtić. Lokalne samouprave idu na priču da nemaju para. Povećanje od 6 odsto koje su dobili prosvetni radnici mi ne možemo da izvučemo”, rekla je Kiković novinarima ispred Ministarstva prosvete.
Ona kaže da im je cilj, osim ulaska u republički sistem plaćanja, da imaju bolje uslove rada, da rade sa manjim grupama dece.
Gordana Godunc Glavić iz predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” iz Novog Sada kaže da imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, ali da ono zbog čega su pokrenuli peticiju ne zavisi od njih, već od Ministarstva prosvete.
„Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama ne mogu da budu različite, da zavise od mogućnosti lokalne samouprave, da se nekome priznaju koeficijenti, a drugima ne, da se dešava da plate u pojedinim opštinama kasne i po nekoliko meseci”, zaključila je ona.
U predškolskim ustanovama zaposlena je 21.000 ljudi, a peticiju su potpisali zaposleni u vrtićima u 70 gradova.
(Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Vaspitači predali peticiju – traže veće plate i bolje uslove za rad

 1. Jagoda kaže:

  Normativ dece je 26,a upisano je 42!!!!KATASTROFA

 2. Lokalne samouprave treba da finansiraju ... kaže:

  Predškolsko vaspitanje i obrazovanje treba da uđe u republički sistem plaćanja kao svi prosvetari, a ne da im zarade isplaćuju lokalne samouprave!
  Lokalne samouprave treba da finansiraju održavanje predškolskih ustanova i osnovnih i srednjih škola!
  Analogno tome, iz republičkog sistema plaćanja treba dati lokalnim samoupravama da finansiraju postojeće pomoćno i tehničko osoblje u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama. Preduzetnk, privredno društvo ili agencija za održavanje osnovnih i srednjih škola trebali bi svo pomoćno i tehničko osoblje da preuzmu pod svojim upravljanjem, pri čemu bi postojeći zaposleni kao pomoćno i tehničko osoblje bilo zaduženo za održavanje bez mogućnosti odlučivanja u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

 3. Caca kaže:

  Kao vaspitač za završenim postdiplomskim i 7god. staža imam platu 38.500 Radim 13god. što će reći da me ni jedan privatnik po privatnim vrtićima i igraonicama nikad nije prijavio. Prijavu sam dobila tek u državnoj predškolskoj ustanovi ali opet ne u skladu sa zakonom jer me plaćaju sa višom školom a ne postdipl. koje imam od prvog dana.U grupi nikad nisam imala manje od 70% preko normativa. Imamo trenutno i dvoje dece sa posebnim potrebama za koje ne postoji dodatna podrška jer roditelji neće da ih kategorizuju (uvek sam imala bar 1 sa posebnim potrebama u grupi i niko nije imao papire, deca su patila, nismo imali stručnu pomoć). Nadređeni su nam politički obojeni, polupismeni, mobing je svakodnevnica mnogima-doduše ja sam ih prijavljivala pa su se smirili u odnosu prema meni. Stalno sam bolesna jer su deca sa virozama i bakterijskim infekcijama u vrtiću i šire infekcije međusobno. I još mnogo toga bih mogla da napišem o realnom stanju u PU u Srbiji, ovo je delić. Da ne dobijam duševnu hranu od dece, njihovih osmeha, svakog malog napretka u njihovom razvoju napustila bih sve odavno. Žalosno je ali je istina da su vaspitači nezadovoljni, frustrirani i žele da napuste svoja radna mesta-mislite o tome-jer to se sve prenosi na decu, gospodo, a da, vama su deca najmanje bitna!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama