Васпитачи предали петицију – траже веће плате и боље услове за рад

април 27, 2017

Васпитачи траже веће плате и боље услове за рад
Чланови Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања предали су данас петицију Министарству просвете, у којој траже веће плате, да уђу у републички систем плаћања као сви просветари, а не да им зараде исплаћују локалне самоуправе.
Први корак ка остварењу ток циља је, како кажу, да им министар просвете Младен Шарчевић закаже састанак са представницима Министарства финансија и Министарства државне управе и локалне самоуправе.
Председница синдиката Љиљана Kиковић наглашава да годинама покушавају да предшколско образовање припадне систему образовања на републичком нивоу, али да их је држава оставила на нивоу локалних самоуправа.
„Никада ниједан министар није ушао у вртић. Локалне самоуправе иду на причу да немају пара. Повећање од 6 одсто које су добили просветни радници ми не можемо да извучемо”, рекла је Kиковић новинарима испред Министарства просвете.
Она каже да им је циљ, осим уласка у републички систем плаћања, да имају боље услове рада, да раде са мањим групама деце.
Гордана Годунц Главић из предшколске установе „Радосно детињство” из Новог Сада каже да имају добру сарадњу са локалном самоуправом, али да оно због чега су покренули петицију не зависи од њих, већ од Министарства просвете.
„Плате запослених у предшколским установама не могу да буду различите, да зависе од могућности локалне самоуправе, да се некоме признају коефицијенти, а другима не, да се дешава да плате у појединим општинама касне и по неколико месеци”, закључила је она.
У предшколским установама запослена је 21.000 људи, а петицију су потписали запослени у вртићима у 70 градова.
(Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Васпитачи предали петицију – траже веће плате и боље услове за рад

 1. Jagoda каже:

  Normativ dece je 26,a upisano je 42!!!!KATASTROFA

 2. Локалне самоуправе треба да финансирају ... каже:

  Предшколско васпитање и образовање треба да уђе у републички систем плаћања као сви просветари, а не да им зараде исплаћују локалне самоуправе!
  Локалне самоуправе треба да финансирају одржавање предшколских установа и основних и средњих школа!
  Аналогно томе, из републичког система плаћања треба дати локалним самоуправама да финансирају постојеће помоћно и техничко особље у предшколским установама и основним и средњим школама. Предузетнк, привредно друштво или агенција за одржавање основних и средњих школа требали би сво помоћно и техничко особље да преузму под својим управљањем, при чему би постојећи запослени као помоћно и техничко особље било задужено за одржавање без могућности одлучивања у предшколским установама, основним и средњим школама.

 3. Caca каже:

  Kao vaspitač za završenim postdiplomskim i 7god. staža imam platu 38.500 Radim 13god. što će reći da me ni jedan privatnik po privatnim vrtićima i igraonicama nikad nije prijavio. Prijavu sam dobila tek u državnoj predškolskoj ustanovi ali opet ne u skladu sa zakonom jer me plaćaju sa višom školom a ne postdipl. koje imam od prvog dana.U grupi nikad nisam imala manje od 70% preko normativa. Imamo trenutno i dvoje dece sa posebnim potrebama za koje ne postoji dodatna podrška jer roditelji neće da ih kategorizuju (uvek sam imala bar 1 sa posebnim potrebama u grupi i niko nije imao papire, deca su patila, nismo imali stručnu pomoć). Nadređeni su nam politički obojeni, polupismeni, mobing je svakodnevnica mnogima-doduše ja sam ih prijavljivala pa su se smirili u odnosu prema meni. Stalno sam bolesna jer su deca sa virozama i bakterijskim infekcijama u vrtiću i šire infekcije međusobno. I još mnogo toga bih mogla da napišem o realnom stanju u PU u Srbiji, ovo je delić. Da ne dobijam duševnu hranu od dece, njihovih osmeha, svakog malog napretka u njihovom razvoju napustila bih sve odavno. Žalosno je ali je istina da su vaspitači nezadovoljni, frustrirani i žele da napuste svoja radna mesta-mislite o tome-jer to se sve prenosi na decu, gospodo, a da, vama su deca najmanje bitna!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама