Vaspitači traže povećanje plate 25%

21 oktobra, 2022

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije zatražio je od predsednice Vlade Republike Srbije i ministra finansija Siniše Malog da se zaposlenima u predškolskom vaspitanju i obrazovanju poveća cena rada u 2023. godini za 25%, umesto predviđenih 12,5%.

Kako navode u dopisu, 12,5% je nedovoljno, s obzirom na rast cena, projektovanu inflaciju do kraja godine i uvećanje minimalne zarade za 14,3%.

“Želimo da naglasimo značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i svih struktura zaposlenih koji su potrebni da se ono realizuje. Kapaciteti kojim raspolaže Republika Srbija su nedovoljni za obuhvat dece, vaspitne grupe su prekobrojne, bez poštovanja zakonskih normativa, što stvara otežane uslove rada. Najviše zarade koje ostvaruju zaposleni u predškolstvu sa sedmim stepenom stručne spreme iznose 66.393,00 dinara, a sa šestim stepenom stručne spreme 57.040,00 dinara. Veliki broj zaposlenih, oko 30%, prima minimalnu zaradu, a sa novim rastom minimalne zarade od 14,3% taj broj će se znatno uvećati.” – navodi se u dopisu koji potpisuje predsednica Bosiljka Jovanović.

Ona upozorava da je, zbog ovakvih uslova rada i visine zarada, sve manje interesovanja za zapošljavanje u predškolskim ustanovama i sve češće je nemoguće angažovati potreban kadar za normalno funkcionisanje.

“Naša delatnost je od izuzetnog značaja za društvo, što se pokazalo i kroz neprekidni rad za vreme epidemije izazvane KOVIDOM 19, kada nismo primenjivali „semafor model“, niti druga ograničenja u pružanju usluga, već smo bili tu kako bi prihvatili decu i omogućili roditeljima da nesmetano obavljaju svoje poslove.” – podseća Jovanović i dodaje da je omogućavanje rasta, razvoja, vaspitanja i obrazovanja dece jedna od primarnih obaveza svakog društva.

Kako su vaspitači na tom zadatku svakodnevno, nadaju se da će nadležni pronaći način da u budžetu stvore prostor za uvećanje zarada, koja bi zaposlenima omogućila dostojanstven život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Vaspitači traže povećanje plate 25%

  1. Olja kaže:

    Oni mnogo vise zasluzuju za svoj rad koji nije nimalo lak

  2. Bane kaže:

    A profesori koliko ce njima biti povecanje za dostojanstven zivot? Svaka cast vaspitacima kada su zadovoljni sa 25% povecanja plata

  3. Ilke kaže:

    Sedi jedan ! Ne radite apsolutno NIŠTA!!!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama