Васпитачица и психолог Бојана Ђорђевић: 10 савета за родитеље док траје ванредно стање

22 марта, 2020

Виртуелни вртићи, учионице и садржаји не могу да пруже осећај припадања као што може лични контакт, поручује васпитачица и психолог Бојана Ђорђевић


Oсми је дан ванредног стања у Србији због светске епидемије корона вируса. Деца већ целу радну седмицу не иду у вртиће, али посвећени васпитачи труде се да преко вајбер и других интернет група помогну родитељима да квалитетно испуне време своје деце током самоизолације.

Осим занимљивих дневних задатака, васпитачица и психолог Бојана Ђорђевић има и десет савета за све родитеље:

“Имам потребу да вам као психолог напишем неколико речи, иако сте већ наишли на безброј текстова подршке и утехе. Ја ћу бити кратка:

1. Останите повезани. Позовите људе који су вам важни, дописујте се, поделите занимљиве садржаје, рецепте.

2. Ако се ви не плашите, можда се ваши ближњи плаше, не инсистирајте на виђању, направите шалу, али не омаловажавајте ничији страх.

3. Правите дневне распореде. То је важније деци, али важно је и вама.

Како да за кратко време ојачате имунитет детета: Уз ове цаке поврће ће им постати омиљена храна!

4. Вести пратите једном, највише два пута. Нису све информације подједнако важне, могу да вас збуне и појачају анксиозност.

5. Покушајте да са децом проведете у директном контакту неко време. Виртуелни вртићи, учионице и садржаји не могу да пруже осећај припадања као што може лични контакт.

7. Ако некоме кажете нешто ружно, ако будете груби или непријатни, а схватите да сте претерали, то и кажите и извините се.

8. Пушачи, не претерујте са цигаретама, вирус ће проћи, а плућа остају. Кувајте редовно како бисте водили рачуна и о томе шта једете.

9. Посвађаћете се са партнером сигурно, али не потежите неке теме из прошлости, сада живимо за овај и за будући тренутак.

10. Не љутите се на себе за ствари које не можете да промените и не очекујте од деце, партнера и пријатеља оно што не могу да испуне.

Извор: Стил

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама