Васпитачице о томе шта се очекује од детета које из породице долази у нову средину

5 септембра, 2021

Предшколско је степеник који деца морају прећи пре првог разреда. Година у којој вршњаци заједно уче, адаптиру се и социјализују како би на крају сви сели у школске клупе са истим предзнањем.

Foto: Canva

Које предзнање би требало да има дете које долази у предшколско?

Питали смо неколико васпитачица, да нам објасне шта се очекује од детета које из породице долази у нову средину, а шта родитељи могу да очекују од предшколског.

“Од будућег предшколца васпитач очекује да има изграђене социјалне вестине: да уважава друге, да уме саслулша, да уме да ћути – да не упада у реч. Очекује се да је самостално у обављању културно-социјалних навика, да уме да се стара о својим стварима, да води рачуна о себи. Не очекује се да зна слова и бројеве, а камоли да чита и рачуна”, објашњава васпитачица Снежана Симоновић.

Разлика између оних који су већ били у вртићу и оних који нису

Малишани који из вртића прелазе у предшколско, много лакше прихватају овај нови степеник.

“За њих је то ново, узбудљиво искуство. Они се осећају поносним што су сада предшколци и што имају нови статус”, објашњава васпитачица Бранка Допуђ.

С друге стране, у предшколском периоду нека деца се по први пут одвајају од родитеља, те је за њих период адаптације мало тежа.

“Деца која су иду у вртић су већ социјализована, имају стечене радне навике, поштују правила вртића, научили су да буду толерантни, да деле све међусобно. С друге стране деца која долазе из породица су углавном уплашена новог окружења, несигурна и мање самостална”, објашњава васпитачица Зорица Јовановић.

Шта уче деца у предшколском?

Дете не мора да зна да чита, пише или чак везује пертле, пре него што дође у предшколско. А чак и у случају да поседује све те вештине – не значи да је спремно за школу. Предшколско служи са стицање потребног нивоа зрелости.

“У предшколском је важно стицање концентрације, јер је дечија пажња веома кратка. Васпитачице припремају децу да седе у клупама 45 минута – колико траје један школски час. Осим тога, усађују им се и радне навике, побољшава комуникација, подстичу се на сарадњу у групама…”, прича Зорица Јовановић.

Малишани иду у предшколско да би научили, зато се родитељи не морају оптерећивати форсирањем читања, писања или рачунања. Много важније од тога је да дете које долази у предшколско има задовољавајући ниво самосталности и социјалне спремности.

Извор: zadovoljna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама