Васпитачима у британским вртићима препоручено да се деци не обраћају са “дечак” и “девојчица”

16 септембра, 2019

Званичници британског Националног здравственог система (НХС) препоручили су васпитачима у обдаништима да се не обраћају деци са “дечак” или “девојчица” јер би та врста језика у којој се јасно одређује пол могла касније да води насиљу и убиствима.

Нове смернице НХС-а представљају део пилот пројекта чији је циљ успостављање обданишта и предшколских установа у којима не постоји разлика међу половима. Особље ће се обучавати тако да избегава родне стереотипе, као и томе како комуницирати са децом и како избећи “ненамерну сегрегацију”.

“Током обуке особље ће се обучавати о језику који треба или не треба користити са децом, а који може касније да води насиљу и убиству”, саопштио је НХС, пише “Дејли мејл”.

НХС саветује васпитачима да преиспитају коришћење реченице “Добро јутро, дечаци и девојчице” и да уложе напор да не користе фразе и речи које праве јасну разлику између дечака и девојчица. Такође, особље се позива да обрати пажњу на децу и посетиоце који говоре речи које су негативне према различитим половима.

“Успутни коментари везани за пол могу да се чине безопасним, али њихове последице могу да буду огромне и да утичу на дете за цео живот”, наводи се у саопштењу.

Критичари кажу да су ове смернице прилично ауторитарне и да указивање на могуће насиље и убиство касније у животу, ипак, представља екстрем.

Аутор: Срна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама