Vaspitačima u britanskim vrtićima preporučeno da se deci ne obraćaju sa “dečak” i “devojčica”

16 septembra, 2019

Zvaničnici britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) preporučili su vaspitačima u obdaništima da se ne obraćaju deci sa “dečak” ili “devojčica” jer bi ta vrsta jezika u kojoj se jasno određuje pol mogla kasnije da vodi nasilju i ubistvima.

Nove smernice NHS-a predstavljaju deo pilot projekta čiji je cilj uspostavljanje obdaništa i predškolskih ustanova u kojima ne postoji razlika među polovima. Osoblje će se obučavati tako da izbegava rodne stereotipe, kao i tome kako komunicirati sa decom i kako izbeći “nenamernu segregaciju”.

“Tokom obuke osoblje će se obučavati o jeziku koji treba ili ne treba koristiti sa decom, a koji može kasnije da vodi nasilju i ubistvu”, saopštio je NHS, piše “Dejli mejl”.

NHS savetuje vaspitačima da preispitaju korišćenje rečenice “Dobro jutro, dečaci i devojčice” i da ulože napor da ne koriste fraze i reči koje prave jasnu razliku između dečaka i devojčica. Takođe, osoblje se poziva da obrati pažnju na decu i posetioce koji govore reči koje su negativne prema različitim polovima.

“Usputni komentari vezani za pol mogu da se čine bezopasnim, ali njihove posledice mogu da budu ogromne i da utiču na dete za ceo život”, navodi se u saopštenju.

Kritičari kažu da su ove smernice prilično autoritarne i da ukazivanje na moguće nasilje i ubistvo kasnije u životu, ipak, predstavlja ekstrem.

Autor: Srna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama