Vebinar Kreativnog centra za nastavnike srpskog jezika

1 marta, 2021

Izdavačka kuća Kreativni centar poziva sve nastavnike srpskog jezika da se prijave na vebinar na kojem će biti predstavljeni NOVI UDŽBENICI IZ SRPSKOG JEZIKA ZA 7. i 8. RAZRED, urađeni po novom programu nastave i učenja za školsku 2021/2022. godinu, a biće u prilici i da čuju iskustva nastavnika u radu sa štampanim i digitalnim udžbenicima Kreativnog centra u prethodnoj školskoj godini.

Vebinar će biti održan 3. marta u 18:30.

Na vebinaru će govoriti:

  • Miodrag Sretenović, nastavnik srpskog jezika (o novim udžbenicima za srpski jezik za 7. i 8. razred);
  • Dr Ivana Stepanović Ilić, psiholog (o principima konstrukcije štampanih i digitalnih udžbenika Kreativnog centra zasnovanih na naučnim osnovama);
  • Milica Živković, nastavnica srpskog jezika (o digitalnim udžbenicima Kreativnog centra);
  • Nevena Lovrinčević, psiholog (o izazovima nastave na daljinu).

Ukoliko želite da učestvujete na vebinaru, možete se prijaviti OVDE.

Udžbenički komplet za srpski jezik za 8. razred

SRPSKI JEZIK. UDŽBENIK ZA OSMI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
Autor Simeon Marinković

Udžbenik obuhvata sve bitne sadržaje predviđene programima nastave srpskog jezika od 5. do 8. razreda osnovne škole. Neke oblasti date su u pregledu ukoliko su već obrađivane u prethodnim razredima, a neke su date detaljnije ako se prvi put obrađuju ili se teže usvajaju. Naročita pažnja posvećena je sledećim oblastima: gramatika (poreklo srpskog jezika, glasovi i glasovne promene, akcenat reči, vrste reči, građenje reči, sintagma i rečenica), pravopis (pregled pravopisnih pravila s primerima), ortoepija (akcenti i akcenatske vežbe) i jezička kultura (stilovi književnog jezika, intervju, reklama, reportaža, referat, prikaz, rezime, prigodni govor, pismo, čitanje grafikona itd.).

Nastavne jedinice iz oblasti gramatike sadrže zanimljive primere iz književnih dela i svakodnevne komunikacije. Akcenat reči sadrži pregled vrste akcenata s vežbama, pravila o mestu akcenata, neakcentovane dužine i posebne vežbe za akcentovanje reči. Sadržaji u oblasti jezičke kulture potkrepljeni su zanimljivim primerima bliskim ovom uzrastu i vežbama za lakše savlađivanje ovih oblika izražavanja. Svaka lekcija u udžbeniku sadrži radne delove u formi vežbanja i zadataka namenjenih proveri stepena usvojenosti i razumevanja gradiva. Za svaki zadatak data je procena nivoa težine (osnovni nivo, srednji nivo i napredni nivo).

Prelistajte udžbenik ovde

ČITANKA ZA OSMI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE
Autori: Simeon Marinković, Slavica Marković

Sadržaj Čitanke 8 podeljen je na četiri tematske celine. Svaka celina počinje uvodnom stranom s najavom sadržaja koji će se obrađivati. Na kraju svake tematske celine data je pregledno organizovana sistematizacija gradiva. U okviru obrade teksta izdvojeni su i posebnim ikoničkim znacima označeni sledeći strukturni elementi: uvodna misao, razgovor o delu, domaći zadatak, književni pojmovi, rečnik nepoznatih reči, ključni pojmovi, istorijski podaci, biografija pisca, izvodi iz književne kritike. Osim obaveznih dela za obradu, čitanka sadrži i dopunski izbor lektire, koji dopušta nastavniku i učeniku veću kreativnost u dostizanju ishoda.

Analiza tekstova sastoji se od pitanja koja podstiču razgovor o delu i zadataka za iskazivanje ličnog stava prema životnim pitanjima koje pokreće određeno delo. Pitanja, nalozi i zadaci logički su povezani sa sadržajem i upućuju učenike na različite kognitivne aktivnosti i podstiču ih na stvaralačko mišljenje i istraživanje. Metodička aparatura autora prilagođena je nastavi u kojoj se usvajaju odgovarajuća funkcionalna znanja. Na kraju čitanke nalazi se deo namenjen kulturi čitanja i pisanja (pravila za izražajno čitanje i recitovanje i pravila za dobro pisanje sastava).

Prelistajte čitanku ovde

Prelistajte ŠKOLSKI KATALOG UDŽBENIKA ZA SPRSKI JEZIK za sedmi i osmi razred osnovne škole u izdanju Kreativnog centra

Svi udžbenički kompleti i udžbenici Kreativnog centra za osmi razred osnovne škole usklađeni su s novim planom nastave i učenja za školsku 2021/2022. godinu i orijentisani su na ishode. Udžbenički kompleti za sve predmete biće pripremljeni i u digitalnom formatu, s multimedijalnim materijalom, interaktivnim zadacima i proverama znanja. Na sajtu www.kreativnicentar.rs nastavnici se mogu registrovati u delu Za nastavnike i preuzeti pripreme, planove i prezentacije koje prate udžbenike i uz koje se mogu pripremiti za čas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama