Vebinar za vaspitače u Kreativnom centru povodom Dana matematike – govori prof. dr Mirko Dejić

Povodom Dana matematike u „Kreativnom centru“ pozivamo vas na vebinar za vaspitače, na kome će profesor Mirko Dejić govoriti o tome kako se kod predškolaca pomoću matematike može razvijati mišljenje. Profesor Dejić predstaviće svoja izdanja namenjena deci: „Matematička vrteška“ i „Matematika kao igra“ 1 i 2, kao i priručnik za vaspitače „Predškolac u svetu matematike“.

Mirko Dejić, Privatna arhiva autora

Besplatan vebinar biće održan u četvrtak, 17. marta, u 19 h, putem aplikacije Zoom.

Ukoliko želite da prisustvujete vebinaru, možete se prijaviti OVDE, a na dan održavanja na vašu adresu biće poslat link za pristup. Svi učesnici vebinara dobiće potvrde o prisustvu, koje će biti upućene mejlom nekoliko dana nakon održavanja vebinara.

Prof. dr Mirko Dejić je profesor Učiteljskog fakulteta u Beogradu u penziji. U okviru svoje naučne delatnosti bavi se utemeljenjem i razvojem metodike matematike na predškolskom i osnovnoškolskom nivou. Autor je nekoliko udžbenika za osnovnu školu i univerzitet, kao i niza zanimljivih knjiga za decu i odrasle iz oblasti matematike. Objavio je oko 150 naučnih i stručnih radova. Zbirke zadataka za razvijanje matematičke darovitosti i kreativnosti namenjene predškolcima – „Matematika kao igra“ 1 i 2 – osvojile su 2012. godine Nagradu za najbolji evropski udžbenik u kategoriji knjiga za predškolce.

Akcija Dani matematike

U susret Međunarodnom danu matematike pripremili smo akciju DANI MATEMATIKE – 12 odabranih knjiga namenjenih predškolcima i mlađim osnovcima biće na popustu do 30%, od 14. do 23. marta 2022. Akcija će važiti na sajtu, kao i u knjižarama „Kreativnog centra“ (TC „Eurocentar“, Makedonska 30, Beograd; Uroša Martinovića 12, Novi Beograd; Sinđelićev trg 19, Niš). Vaspitači knjige mogu naručiti putem mejla: dragana.panic@kreativnicentar.rs.

Ljubitelji matematike širom sveta 14. marta obeležavaju Dan broja Pi (π). Četrnaesti dan marta, trećeg meseca u godini, odabran je kao datum kada će se obeležavati ovaj praznik jer asocira na vrednost broja Pi (π), koja je približno 3,14. Dan posvećen ovom broju obeležava se još od 1988. godine, kada je Lari Šov, američki fizičar, sa svojim saradnicima u Muzeju nauke Eksploratorijum, u San Francisku, odlučio da u čast broja Pi organizuje proslavu i posluži goste voćnim pitama, aludirajući na igru reči – u engleskom jeziku se reč pita (pie) izgovara slično kao i broj Pi. UNESKO je 2019. ovaj dan proglasio Međunarodnim danom matematike, sa ciljem da se popularizuje matematika kroz razne aktivnosti namenjene đacima i svim drugim ljubiteljima ove nauke.

U martu se organizuje još jedan veliki događaj – najveće svetsko onlajn takmičenje iz matematike (od 2010. je i u Ginisovoj knjizi rekorda), zbog čega se ovaj dan zove i Svetski dan matematike. Takmičenje se organizuje već 15 godina, a ove godine počinje 23. marta i trajaće 48 sati, kako bi bile pokrivene sve vremenske zone. Tog dana milioni učenika širom sveta, uzrasta od 5 do 18 godina, takmičiće se u matematičkim izazovima, a biće organizovane i zabavne aktivnosti u vezi sa brojevima. Prošle godine na ovom takmičenju je učestvovalo skoro 7 miliona đaka iz 240 zemalja.