Veće plate i penzije uprkos protivljenju MMF

jun 9, 2016

Iako kreditori tvrde da u 2016. i 2017. neće biti rasta plata i penzija, u Nemanjinoj 11 optimisti. Dušan Vujović: Doći ćemo do razgovora o povećanju primanja
Uprkos najavama šefa Misije MMF Džejmsa Rufa da ove i sledeće godine neće biti povećanja penzija i plata u javnom sektoru, u Vladi Srbije uvereni su u suprotno – da će se stvoriti uslovi da rast ovih primanja srpskih radnika i penzionera.
To potvrđuje i izjava ministra finansija Dušana Vujovića, koji za “Novosti” kaže da Vlada Srbije čini sve da strukturnim reformama i borbom protiv sive ekonomije omogući kvalitetne uslove za privredni rast i povećanje standarda građana.
– Siguran sam da ćemo u nastavku započetih reformi doći do tačke kada je realno da se razgovara i o povećanju plata i penzija – rekao nam je u četvrtak Vujović.
I drugi izvori u Nemanjinoj 11 ističu da je realno da se penzije i zarade u javnom sektoru povećaju i to najverovatnije od 1. januara iduće godine.
– U poslednjih šest, sedam meseci došlo je do rasta priliva u budžet, a reč je o povećanju trajne prirode, tako da je izvesno minimalno povećanje plata i penzija od početka iduće godine, jer veći priliv para nije eksces nego trajna kategorija – navodi naš izvor.
Misija MMF u četvrtak je u Beogradu sa predstavnicima Srbije započela tehničke razgovore povodom završetka četvrte revizije tekućeg aranžmana. Zvanični razgovori sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije počeće u ponedeljak, 13. juna, a planirano je da poseta traje dve nedelje. Glavne teme razgovora biće stanje u budžetu i reforma javnog sektora i javnih preduzeća. Jedna od tema, kako se očekuje, trebalo bi da bude i porast cene struje, što je dogovoreno sporazumom.

PRIORITETI
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je povodom dolaska Misije MMF-a u Srbiji izrazila očekivanje da će i četvrta revizija aranžmana biti uspešna pošto je Vlada Srbije pokazala rezultate u prethodne dve godine. Mihajlovićeva je poručila da će reforma javnih preduzeća biti prioritet nove vlade. – Tu ubrajam i “Železnice”, jedan deo smo uradili i sada nastavljamo i mislim da će to biti uspešno – navela je Zorana Mihajlović.
Upravo je kašnjenje racionalizacije u javnom sektoru (smanjivanje broja zaposlenih) jedan od glavnih razloga zbog koga, po izjavi koju je šef misije MMF Džejms Ruf dao jednom beogradskom nedeljniku, sporije od plana napreduje smanjenje troškova penzija i zarada u javnom sektoru. To, kako kaže, ukazuje na zaključak ne samo da povećanje plata i penzija u 2016. ne dolazi u obzir već i da, ukoliko Vlada ne identifikuje značajne nove fiskalne uštede, u ovom trenutku MMF ne vidi prostora za to ni u 2017.

Granice za trošak budžetskih para za penzije i plate zacrtane su sporazumom sa MMF. Zarade u javnom sektoru, na kraju reformi, ne smeju da “pojedu” više od sedam odsto BDP, dok primanja najstarijih mogu da idu do 11 odsto BDP.
PROŠLI PUT NAJVIŠE UČITELJIMA
Tokom prethodne, treće revizije aranžmana Srbija je sa MMF-om dogovorila blago uvećanje penzija i plata u javnom sektoru, ali je novac za to bio obezbeđen kroz poskupljenje akciza za gorivo i uvođenje akcize na električnu energiju. Povećanje nije bilo linearno, pa su najveće uvećanje, od četiri odsto, dobili zaposleni u osnovnim, srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda.
Dva odsto povećana su primanja zaposlenima u višem i visokom školstvu, dok je onima koji rade u socijalnoj zaštiti i zdravstvu, bez Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, zaračunato povećanje za tri odsto. Pripadnici policije i vojske dobili su uvećanje od dva odsto. Istovremeno, sve penzije su korigovane za 1,25 procenata.
 
Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Veće plate i penzije uprkos protivljenju MMF

  1. MILENA kaže:

    NISU POVECALI, NEGO VRATILI !

  2. Svitac kaže:

    Ništa nisu povećali. Još uvek duguju mnogo.

  3. zzzz kaže:

    Nisu jos ni vratili uzeto

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama