Велика промена у предшколским установама – уводи се распуст!

Велика промена која ће ове године сачекати запослене у предшколским установама, али и родитеље широм Србије је – увођење обавезног распуста за најмлађе. Вртићи у целој земљи ће од сад, уместо да раде током целог лета, затварати своја врата од 01. до 31. јула, кажу надлежни у Секретаријату за образовање.

„Одмор је потребан свима. И родитељима и васпитачима и деци. Имајући у виду најбоље интересе деце, одлучили смо се за ову промену. Верујемо да ће то побољшати квалитет рада у вртићима јер је и васпитачима потребна пауза како би ‘напунили батерије’, а деци је преко потребно да више времена проведу са родитељима.” – кажу у Секретаријату.

На питање шта ће радити они родитељи који не могу да добију годишње одморе, а немају коме да повере децу, надлежни кажу да је мало вероватно да се све те опције поклопе.

„То је око двадесетак радних дана и толико годишњег одмора имају сви запослени, по Закону. Мале су шансе да ниједан од родитеља не може да узме годишњи одмор, а да немају ни баке и деке који могу да ускоче и помогну”.

На овај потез су се, кажу, одлучили и након што су увидели да многа деца иду у вртић малтене преко целе године, што никако није добро. Сваком од нас је, кажу, потребна пауза, промена, па тако и деци.

Психолог М. Нешић каже да је овакву одлуку требало донети много раније.

„Није то питање само времена које деца проведу с родитељима, а ког је данас заиста мало. То је питање и креирања мало другачијег окружења за дете, где се у тих пар недеља много тога позитивно може променити. Из свакодневнице дете прелази у неки други ритам који, ако је окружен људима који га воле, може само позитивно утицати на његов развој. Преко лета се и групе у вртићима спајају, па се уз мали број васпитача не може очекивати неки квалитетан рад, већ пуко чување деце” – закључује Нешић.

Иако очекују да ће бити велики број жалби родитеља, кажу да то неће променити њихову одлуку која је донета у најбољем интересу наше деце, кажу у Секретаријату.

А ми додајемо – Априлилили!