Велика промена у предшколским установама – уводи се распуст!

31 марта, 2019

Велика промена која ће ове године сачекати запослене у предшколским установама, али и родитеље широм Србије је – увођење обавезног распуста за најмлађе. Вртићи у целој земљи ће од сад, уместо да раде током целог лета, затварати своја врата од 01. до 31. јула, кажу надлежни у Секретаријату за образовање.

„Одмор је потребан свима. И родитељима и васпитачима и деци. Имајући у виду најбоље интересе деце, одлучили смо се за ову промену. Верујемо да ће то побољшати квалитет рада у вртићима јер је и васпитачима потребна пауза како би ‘напунили батерије’, а деци је преко потребно да више времена проведу са родитељима.” – кажу у Секретаријату.

На питање шта ће радити они родитељи који не могу да добију годишње одморе, а немају коме да повере децу, надлежни кажу да је мало вероватно да се све те опције поклопе.

„То је око двадесетак радних дана и толико годишњег одмора имају сви запослени, по Закону. Мале су шансе да ниједан од родитеља не може да узме годишњи одмор, а да немају ни баке и деке који могу да ускоче и помогну”.

На овај потез су се, кажу, одлучили и након што су увидели да многа деца иду у вртић малтене преко целе године, што никако није добро. Сваком од нас је, кажу, потребна пауза, промена, па тако и деци.

Психолог М. Нешић каже да је овакву одлуку требало донети много раније.

„Није то питање само времена које деца проведу с родитељима, а ког је данас заиста мало. То је питање и креирања мало другачијег окружења за дете, где се у тих пар недеља много тога позитивно може променити. Из свакодневнице дете прелази у неки други ритам који, ако је окружен људима који га воле, може само позитивно утицати на његов развој. Преко лета се и групе у вртићима спајају, па се уз мали број васпитача не може очекивати неки квалитетан рад, већ пуко чување деце” – закључује Нешић.

Иако очекују да ће бити велики број жалби родитеља, кажу да то неће променити њихову одлуку која је донета у најбољем интересу наше деце, кажу у Секретаријату.

А ми додајемо – Априлилили!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


13 коментара на "Велика промена у предшколским установама – уводи се распуст!

 1. Jelena каже:

  Da li to znači da će i svi roditelji čija su deca korisnici PU ići na kolektivne odmore u trajanju od mesec dana???

 2. Jelena каже:

  Kako dodose do resenja da je to jul,kada Najvise ljudi koristi godisnji od 15.7.do15.8.

 3. Sanela каже:

  Bravo. Napokon da naidjem na jedan članak u kojem se argumentovano misli na dete! Jedino nisam sigurna u dobrobit za sve u ovoj vlasti i kako će se ovo odnositi na zaposlene u PU. Znaci li ovo obavezan kolektivni GO ili ce PU napokon dobiti status prosvete i imati adekvatnu raspodelu rada (npr uredjenje prostora i dokumentacije u tom periodu)…????

  1. Jelena 012 каже:

   Ja bih, znaci, morala da nadjem zenu da mi cuva decu tih mesec dana!? Ne mogu na odmor, a ne mogu ni na bolovanje… Moram da radim… Mozda decu da vodim sa sobom na posao!?

 4. Maja каже:

  Dobro ste nas zeznuli 🙂 TO nije bilo lepo od vas 😀

 5. Ogorcena каже:

  Jos je ovo falilo , da nam drzava odredjuje kada nama zapislsnima treba odmor , u kom mesecu , ni to vise necemo moci sami da odlucimo , jos jedan dokaz da smo mi vaspitaci robovi bez prava glasa , a ako misle na dobrobit dece neka vode racuna koliko je dece u grupi da bi mogli da imaju bar dovoljno vazduha da disu , a onda da vidimo sta je sledece , manite se gluposti vise

  1. Dunja каже:

   Bravo a niko da vas sto kao ostavljate komentar nije pročitao tekst do kraja sem #4 maja

 6. Ogorčena mama каже:

  Znači ja kada je vrtić na odmoru moram i ja i ako mi u to vreme ne odgova finasijski.Bake i deke nemamo a sa suprugom zajedno uzimamo godišnji odmor da bi porodica bila zajedno i u to vreme deca ne idu u vrtić.I mislim da je ovo jako samoživa odluka prema određenom sloju ljudi.

 7. Pereca каже:

  Sta cete raditi kada vam ta ista deca krenu u skolu? Pa 2 meseca budu na raspustu…tad svi imaju bake,deke i snalaze se za cuvanje dece….

 8. Marija каже:

  Bilo bi lepo da je ovo istina a ne sala!

 9. Gordana каже:

  Bravo,ja procitah ceo tekst,nisam povrsinski,odlicna ideja za šalu

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама