Velika promena u predškolskim ustanovama – uvodi se raspust!

31 marta, 2019

Velika promena koja će ove godine sačekati zaposlene u predškolskim ustanovama, ali i roditelje širom Srbije je – uvođenje obaveznog raspusta za najmlađe. Vrtići u celoj zemlji će od sad, umesto da rade tokom celog leta, zatvarati svoja vrata od 01. do 31. jula, kažu nadležni u Sekretarijatu za obrazovanje.

„Odmor je potreban svima. I roditeljima i vaspitačima i deci. Imajući u vidu najbolje interese dece, odlučili smo se za ovu promenu. Verujemo da će to poboljšati kvalitet rada u vrtićima jer je i vaspitačima potrebna pauza kako bi ‘napunili baterije’, a deci je preko potrebno da više vremena provedu sa roditeljima.” – kažu u Sekretarijatu.

Na pitanje šta će raditi oni roditelji koji ne mogu da dobiju godišnje odmore, a nemaju kome da povere decu, nadležni kažu da je malo verovatno da se sve te opcije poklope.

„To je oko dvadesetak radnih dana i toliko godišnjeg odmora imaju svi zaposleni, po Zakonu. Male su šanse da nijedan od roditelja ne može da uzme godišnji odmor, a da nemaju ni bake i deke koji mogu da uskoče i pomognu”.

Na ovaj potez su se, kažu, odlučili i nakon što su uvideli da mnoga deca idu u vrtić maltene preko cele godine, što nikako nije dobro. Svakom od nas je, kažu, potrebna pauza, promena, pa tako i deci.

Psiholog M. Nešić kaže da je ovakvu odluku trebalo doneti mnogo ranije.

„Nije to pitanje samo vremena koje deca provedu s roditeljima, a kog je danas zaista malo. To je pitanje i kreiranja malo drugačijeg okruženja za dete, gde se u tih par nedelja mnogo toga pozitivno može promeniti. Iz svakodnevnice dete prelazi u neki drugi ritam koji, ako je okružen ljudima koji ga vole, može samo pozitivno uticati na njegov razvoj. Preko leta se i grupe u vrtićima spajaju, pa se uz mali broj vaspitača ne može očekivati neki kvalitetan rad, već puko čuvanje dece” – zaključuje Nešić.

Iako očekuju da će biti veliki broj žalbi roditelja, kažu da to neće promeniti njihovu odluku koja je doneta u najboljem interesu naše dece, kažu u Sekretarijatu.

A mi dodajemo – Aprililili!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


13 komentara na "Velika promena u predškolskim ustanovama – uvodi se raspust!

 1. Jelena kaže:

  Da li to znači da će i svi roditelji čija su deca korisnici PU ići na kolektivne odmore u trajanju od mesec dana???

 2. Jelena kaže:

  Kako dodose do resenja da je to jul,kada Najvise ljudi koristi godisnji od 15.7.do15.8.

 3. Sanela kaže:

  Bravo. Napokon da naidjem na jedan članak u kojem se argumentovano misli na dete! Jedino nisam sigurna u dobrobit za sve u ovoj vlasti i kako će se ovo odnositi na zaposlene u PU. Znaci li ovo obavezan kolektivni GO ili ce PU napokon dobiti status prosvete i imati adekvatnu raspodelu rada (npr uredjenje prostora i dokumentacije u tom periodu)…????

  1. Jelena 012 kaže:

   Ja bih, znaci, morala da nadjem zenu da mi cuva decu tih mesec dana!? Ne mogu na odmor, a ne mogu ni na bolovanje… Moram da radim… Mozda decu da vodim sa sobom na posao!?

 4. Maja kaže:

  Dobro ste nas zeznuli 🙂 TO nije bilo lepo od vas 😀

 5. Ogorcena kaže:

  Jos je ovo falilo , da nam drzava odredjuje kada nama zapislsnima treba odmor , u kom mesecu , ni to vise necemo moci sami da odlucimo , jos jedan dokaz da smo mi vaspitaci robovi bez prava glasa , a ako misle na dobrobit dece neka vode racuna koliko je dece u grupi da bi mogli da imaju bar dovoljno vazduha da disu , a onda da vidimo sta je sledece , manite se gluposti vise

  1. Dunja kaže:

   Bravo a niko da vas sto kao ostavljate komentar nije pročitao tekst do kraja sem #4 maja

   1. Maki kaže:

    Aprililili

 6. Ogorčena mama kaže:

  Znači ja kada je vrtić na odmoru moram i ja i ako mi u to vreme ne odgova finasijski.Bake i deke nemamo a sa suprugom zajedno uzimamo godišnji odmor da bi porodica bila zajedno i u to vreme deca ne idu u vrtić.I mislim da je ovo jako samoživa odluka prema određenom sloju ljudi.

 7. Pereca kaže:

  Sta cete raditi kada vam ta ista deca krenu u skolu? Pa 2 meseca budu na raspustu…tad svi imaju bake,deke i snalaze se za cuvanje dece….

  1. Jul kaže:

   Bravo,tako je

 8. Marija kaže:

  Bilo bi lepo da je ovo istina a ne sala!

 9. Gordana kaže:

  Bravo,ja procitah ceo tekst,nisam povrsinski,odlicna ideja za šalu

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama