Велика студија: Нема јасних и поузданих доказа да је ношење маски у школама делотворно

17 септембра, 2021

Крајем маја 2021. године Центар за контролу и превенцију болести објавио је значајну, али углавном занемарену, опсежну студију о преносу ковида-19 у америчким школама.

Неколико водећих медија пренело је ову вест понављајући сажетак студије која каже да је ношење маски код тада невакцинисаних учитеља и побољшање вентилације повезано с мањом учесталошћу вируса у школама, преноси prenosi Index.hr. .

То су здраворазумске мере, а чињеница да делују свакако је охрабрујућа, али не и изненађујућа. Друга открића ове студије, подједнако важна, међутим, нису пронашла места у сажетку и углавном нису била доступна јавности. Она бацају сумњу на учинак многих мера сузбијања заразе у америчким школама, пише  Intelligencer.

„Захтевање да ученици носе маске нема статистички значајну корист“

Утврђено је да дистанца, хибридни модели, заслони и друге баријере у учионицама, HEPA филтери и што је најважније, захтевање да ученици носе маске, немају статистички значајну корист. Другим речима, за ове се мере не може рећи да су делотворне.

У науци и јавноздравственим политикама изван САД-а импликације ових конкретних спознаја нису баш контроверзне. Многе земље, Велика Британија, Ирска, цела Скандинавија, Француска, Холандија, Швајцарска и Италија, изузеле су децу с различитим добним границама од ношења маски у учионицама. Очигледно је да нема доказа о већим епидемијама у школама у тим земљама у односу на школе у САД-у, где је велика већина деце носила маске целе академске године и наставиће то чинити у догледној будућности.

Ове земље, заједно са Светском здравственом организацијом ( (WHO)), чије се смернице за маскирање деце битно разликују од препорука америчког CDC  -а, изричито су признале да одлука о маскама код ученика носи са собом потенцијалне академске и друштвене штете за децу па им можда неће бити од користи. До данас их ни заразни делта сој није нагнао да промијене овај став. Многи стручњаци с којима је аутор текста разговарао рекли су да иако делта сој представља нови забрињавајући фактор у пандемији, вероватно не би требао променити наше размишљање о обавезном ношењу маски у школама.

У САД-у препоруке да сви старији од две године који нису вакцинисани треба да носе маске у затвореном

У САД-у је друкчије. 9. јула нешто више од месец дана након објављивања студије, CDC  је објавио ажуриране смернице за школе, укључујући препоруку да све особе старије од две године које нису потпуно вакцинисане треба да носе маске у затвореном простору. Десет дана касније Америчка педијатријска академија (ААР) учинила је корак даље и рекла да би сви у школама старији од две године требало да носе маске, без обзира на статус вакциниције. CDC   је касније прилагодио своје смернице стајалишту  (AAP)-а.

Изузетна политичка конотација маски у школама отежава вођење кохерентног разговора о науци. Генерално, већи део демократске Америке снажно се залаже за маске у школама, док се већи део републиканске Америке противи маскама. У Флориди, Тенесију и неким другим америчким савезним државама састанци локалних школских одбора на прагу су насиља док се родитељи и службеници боре око тог питања.

Будући да су се дестине милиона америчке деце ове јесени вратиле у школу, њихови родитељи и политички челници дугују им јасну, научну утемељену расправу о томе које мере против ковида-19 заправо делују и које би могле додатно оптеретити ионако угрожене младе људе без значајног или доказивог успоравања ширења вируса. У том контексту, најбоље праксе кориштења маски у школама, посебно у основним школама, много су мање очите него што бисте очекивали.

Што је показала CDC  -ова студија?

Студија коју је објавио CDC  била је амбициозна и револуционарна. Обухватала је више од 90.000 ученика основних школа у 169 школа у савезној држави Џоргији од 16. новембра до 11. децембра, а према CDC-у, то је била прва студија која је упоредила учесталост ковида-19 у школама с неким мерама у односу на школе без тих мера. Научници верују да је одлука да се у сажетак не укључе нулти учинци захтева да ученици носе маске представљала заташкавање истраживања које не даје статистички значајне резултате.

„То што захтев да ученици носе маске није показао добробити од великог је значења. Требало је то укључити у сажетак“, каже Tracy Hoeg, ванредни професор епидемиологије и биостатистике на калифорнијском универзитету у Сан Францисцу.

„Сажетак оставља утисак да су се проучавали само учинци ношења маски код школских запосленика, док се у стварности дошло до важног закључка да маске ученика немају статистички утицај“, објаснила јеTracy Hoeg , епидемиолошкиња и ауторка засебне CDC-ове студије о преношењу ковида-19 у школама.

Након што су CDC  и Америчка педијатријска академија издали смернице око маски за ученике, Intelligencer је контактирао обе организације тражећи доказе или темељне податке на којима су засновали своје препоруке. ААP није одговорио на више захтева. Канцеларија за медије CDC-а одговорила је како, с обзиром на чињеницу да се деца млађа од 12 година не могу вакцинисати, агенција препоручује школама универзално ношење маски и укључила је повезнице на одређене материјале о вакцинама и недавне епидемије међу одраслима.

Током неколико недеља Intelligencer   се такође дописивао с многим стручњацима, епидемиолозима, инфектолозима, имунолозима, педијатрима и лекарем који је јавно активан у питањима у вези са цовид-19, тражећи доказе делотворности ношења маски у школама. Нитко није успео пронаћи податке поуздане попут оних из Џорџије, односно указати на студију с великим узорком која једнако проматра учинке кориштења маски. Најближа је била студија објављена у часопису Science , темељена на анкети на Фejsbuku, која је била сугестивна и није била уверљива- о маргиналној користи ношења маски код ученика.

„Пре годину дана сматрала сам да маске нису баук и да нема разлога не носити маске. Али свет се променио и постоје негативне стране ношења маски код деце на дуже и неограничено време и без јасне користи. Нису ми позната никаква истраживања која неподељено показују да маске код деце у школама имају било какав утицај на њихов морбидитет, или морталитет, или на хоспитализацију, или стопу смртности у заједници око њих“, рекла је  Elissa Schechter-Perkins из Медицинског центра у Бостону.

„Недостају нам веродостојни докази о предностима ношења маски код деце у доби од две до пет година“

Schechter-Perkins само је једна од бројних врхунских стручњакиња која позива на ову врсту расправе и постављаја питања о недавним препорукама CDC  -а и о томе што је постало прихваћено конвенционално знање.

„Недостају нам веродостојни докази о предностима ношења маски код деце у доби од две до пет година пркос ономе што каже Америчка педијатријска академија“, написао је недавно Jeffrey Flier, бивши декан Медицинског факултета Универзитета Харвард. Иако постоје модели и симулације на луткама с маскама, „механичке студије нису способне предвидети и збројити учинке који настају када се од стварних људи тражи да раде стварне ствари у стварном свету. CDC не може следити науку зато што не постоји релевантна наука“, написао је  Vinay Prasad у критици препорука CDC -а за кориштење маски код деце.

Питање „релевантне науке“ је оно што студију у Џорџији чини вредном пажљивог разматрања. Студије и извештаји о дјци у школама с ниским стопама преноса тврде да је маскирање ученика помогло у смањењу заразе. Али гледајући темељне податке у овим студијама, маске су увек биле обавезне или су се умногоме користиле, а уводиле су се с разним другим интервенцијама, попут повећане вентилације. Без контролне скупине, која неће захтевати да ученици носе маске, тешко је или немогуће одредити учинак маски.

Intelligencer је прегледао 17 различитих студија које је CDC навео у својим смерницама као доказ да маске делују код ученика, али ниједно истраживање није разматрало кориштење маски одвојено од других епидемиолошких мера или уз контролну скупину. Неке су студије чак показале да кориштење маски у школама није у корелацији с ниским преносом.

Мала је вероватност да ће се деца тешко разболети од вируса SARS-CoV-2. , а ако се и заразе, мање је вероватно да ће болест бити симптоматска, што је у корелацији с нижом заразношћу. Већ и те чињенице могу објаснити део разлога зашто истраживање у Џорџији није нашло јасну корист обавезног ношења маски у школама. Иако CDC  каже да слојевите мере у школама делују, без проучавања сваког од слојева појединачно не може се знати која од тих мера делује, а која не. На пример, неколико стручњака каже да је потпуно могуће да отворени прозори или вентилација свежим ваздухом придоносе сузбијању заразе у учионици те да друге слојевите интервенције могу придонети тек незнатно или нимало.

Иако маске пружају одређену заштиту одраслима у многим окружењима, како каже изрека у педијатрији, деца нису мали одрасли. Медицина је препуна примера интервенција код одраслих које се не односе на децу. Дуги низ година деци су давани одређени лекови против мигрене на темељу студија за одрасле.

Тек 2017. године, када је испитивање с контролном скупином показало да деца на овом леку нису прошла ништа боље од плацеба, пракса је прекинута. Разлика између учинковитости маски у школама и код одраслих особа у другим срединама не би била изненађујућа спознаја. То може деломично објаснити зашто CDC  -ова студија није пронашла статистички значајну корист код деце у основношколској доби, али је показала корист код невакцинисаних учитеља, нагласио је Прасад.

„Такође је важно нагласити да то што студија у Џорџији није пронашла статистички значајну корист не значи да је шира, статистички снажнија студија можда неће пронаћи“, рекао је епидемиолог Хоег. Но, будући да је у овом истраживању учествовало 90.000 ученика, поставља се питање – ако нам је потребно 500.000 или миллион људи да бисмо пронашли корист, је ли та корист уопће значајна?

Foto: Canva

„Нису све маске исте „

Многи претпостављају да је веројатно како маске у школама помажу чак и ако нема уверљивих доказа. Али нису све маске исте. Низ угледних особа из јавног здравства, укључујући Michaela Osterholma , епидемиолога и бившег саветника Joea Bidena за Ковид-19, и Scotta Gottlieba, бившег управника америчке Агенције за храну и лекове (FDA), јавно је приметио ограничену делотворност платнених маски.

Celine Gounder, епидемиолошкиња заразних болести на NYU-u , која је такође саветовала америчког председника Joea Bidena а око ковида-19, недавно је на  Twitteru објавила графикон који показује да платнене маске и изворнику и приматељу пружају само 27 минута заштите од заразне дозе вируса SARS-CoV-2.. Квалитетније маске N95 или КN95 нуде већу заштиту, али их је и много теже толерирати кроз даље временско раздобље. Три доктора с којима је Интеллигенцер разговарао рекли су како је идеја да их деца носе по цео дан у школи смешна, окрутна и нереална јер већина одраслих једва подноси маске N95 чак и накратко будући да су врло неугодне.

„Ношење маски међу децом уопштено се сматра стратегијом ниског ризика“

И док се заштитни учинак обавезних маски за школску децу у најбољем случају чини се неизвесним, стручњаци су забринути због њихових могућих негативности у школском окружењу.

„Ношење маски међу децом уопштено се сматра стратегијом ниског ризика, међутим негативности ипак постоје, посебно за малу децу. Важно је да деца виде изразе лица својих вршњака и одраслих око себе како би научила друштвену интеракцију и разумела како читати емоције“, рекао је Лојд Фишер, председник огранка Америчке академије за педијатрију у Масачусетсу.

Нека деца с посебним потребама, на пример она са закашњењем артикулације, можда ће бити највише погођена. Фишер је нагласио да се његова размишљања не смеју доживљавати као супротна ААP-ову ставу о универзалном ношењу маски код ученика, али је рекао да жели да разговара о неким потенцијалним штетама и важности коришћења доказа и података за доношење одлуке о томе када ће маске престати да се користе.

„Постоје врло добри разлози због којих је Светска здравствена организација више пута потврдила своје смернице да деца до шест година не носе маске. Читање израза лица кључно је за социјално емоционално учење. И сва деца активно уче језик првих пет година живота, за које је кључно гледање у лице“, рекла је педијатар из средишњице ААP-а, али је желела да остане анонимна јер није желела да угрози своју улогу у организацији

Један забрињавајући аспект смерница CDC -а и ААP-а око маски у школи, рекао је готово сваки стручњак с којим је Интеллигенцер разговарао, јест то што нема завршетак или специфичне метрике. На питање када деца могу одбацити маске у школи равнатељица CDC-а Rochelle Walensky  рекла је сљедеће: „Кад деца буду вакцинисана, кад сви учитељи буду вакцинисани, кад стопа заразе буде ниска, можемо почети размишљати о опуштању.“

У практичном смислу, чини се да то значи далеку будућност. Веројатно се одређени постотак учитеља неће вакцинисати. Процене су да вакцина за децу од 5 до 11 година можда неће добити одобрење за хитну употребу пре зиме или још касније. Кад се то и догоди, значајан постотак родитеља неће вакцинисати своју децу. Према критеријумима Wаленскy, деца ће још годинама бити у маскама у школи.

Неки доктори тврде да је најбољи начин заштите деце од короне вакинација одраслих

Неколико докрора истиче да је најбољи начин заштите деце од цовида-19 вакинацијом одраслих. „Наш најделотворнији начин заштите свих, ученика и школског особља, вакинација је одраслих“, рекла је Westyn Branch-Elliman , специјалиста за заразне болести на Медицинском факултету Универзитета Харвард.

Ashish Jha , декан Факултета јавног здравља на Универзитету Браун, писао је о овоме на Тwиттеру, објашњавајући да је стопа вакциниције међу децом млађом од 12 година иста у целој земљи, односно нула. Но стопе дечјих инфекција тренутно јако варирају, у зависности о броју вакцинисаних одраслих особа у њиховом подручју. Докази указују на то да је пренос заразе међу учитељима чешћи од преноса с ученика на учитеља, учитеља на ученика и међу самим ученицима.

Kовид-19 је такође болест која обично има много блаже учинке на децу. „Знамо да је ризик за децу од ковида прилично низак. Постоји, али је редак“, рекла је Schechter-Perkins. Од више од 600.000 смртних случајева приписаних ковиду-19 у САД-у, само 361 односи се на децу и адолесценте до 18 година. У знатно краћој сезони грипе 2018./2019. било је 477 смртних случајева деце. „Тада нисмо имали обавезу ношења маски. Данас смо у постваксерском свету, у којем одрасли имају прилику да се заштите се вакцином од озбиљне болести“, приметила је Schechter-Perkins .

Иако су забринутости око дуготрајног ковида код деце стварне, докази из студија које имају контролну скупину охрабрују. Велико британско истраживање показало је да код готово све деце симптоми нестају у року од осам недеља те да су симптоми код малог броја деце с дуготрајним цовидом били релативно благи, попут умора и главобоље. Исти симптоми су пронађени у групи деце која су била негативна на овид. Студија у Немачкој на 1.560 адолесцената није показала статистичку разлику у успоредби пријављених симптома између серопозитивних ученика и серонегативних ученика.

Тренутно је чест аргумент да појава делта соја мења ситуацију

Неке регије САД-а бележе пораст инфекција и хоспитализација међу младима. Али бројеви који долазе из Велике Британије и даље указују на то да делта сој није опаснији, односно не изазива теже болести на индивидуалној основи код невакцинисаних људи упркос томе што је заразнији. Педијатријски имунолог у једној великој универзитетској болници, који није био овлаштен да јавно говори, изјавио је: „Није биолошки вероватно да је исти вирусни сој на неки начин опаснији за децу у САД-у него у Великој Британији.“

Шире гледано, Schechter-Perkins . је рекла следеће: „Не мислим да делта сој мења ситуацију јер се и даље чини да не узрокује озбиљнију болест, па још увек не мења темељно питање о томе што покушавамо постићи тиме да деца носе маске ако је мало вероватно да ће патити од тешке болести или преминути. А одрасли имају прилику да буду вакцинисани и заштићени тако да не морамо да бринемо о преносу.“

Један је педијатријски имунолог рекао: „Чак и с новим сојем, на онима који препоручују да деца носе маске је да покажу значајну корист, посебно кад студија у школама у Џорџији није пронашла корист. А постоје очигледне социоемоционалне и образовне штете ношења маски код деце на неодређено време.“

Неколико стручњака с којима је Интеллигенцер разговарао рекло је да, с обзиром на недостатак доказа о значајној користи од обавезног ношења маски у школама, уопште није извесно да ће ова мера бити делотворна против заразнијег соја. Једна од негативности мере која нема јасну корист, рекао је имунолог, одвраћање је пажње од алата за које знамо да штите људе – у случају школа – вакциниције и вентилације.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама