Велике проблеме код новог ЗОСОВ-a прави одредба о мобилном телефону

8 фебруара, 2017

Сведоци смо да је последњих година све чешћи случај вршњачког насиља у школама.
Било је случајева малтретирања деце, подсмевања због оцена, туча.
Међутим, родитељи чија деца малтретирају вршњаке у школи ускоро би могли да плаћају казну у износу од 30.000 до 100.000 динара.
Ово се предвиђа радном верзијом Закона о основама образовања и васпитања која је послата просветним синдикатима на разматрање.

Гости “Јутарњег програма” на Телевизији Пинк говорили су на ову тему.
– Ово се све дешава и ми као школе немамо васпитну полугу. Први закон је био 2003, промена 2004, и сада имамо нови закон. Не знамо више шта важи, а шта не важи. Наравно да сви, као родитељи, одговарамо за своју децу – рекла је Јасна Јанковић председница Уније синдиката просветних радника.
Родитељи с једне стране верују да наставници брину о деци, док с друге стране наставници то мисле о родитељима.
– Ми бринемо о детету онoлико колико је могуће, али и родитељ мора сносити одговорност. Познат нам је случај када је ученик у Младеновцу напао наставницу. Он је сутрадан исписан из школе, а колегиница је остала у Младеновцу под траумом – истакла је она.
Гордана Премић, директорка удружења “Родитељ” има слично виђење решења овог проблема.
– Родитељи су одговорни за своју децу. Ове мере још више раздвајају родитеље и школу. Све више смо у неком расколу. Једино решење је да се реши блиска сарадња са школом и родитељима, ове мере ће направити само већи јаз – истакла је Гордана.
Марија Милетић, директорка XIV Београдске гимназије сматра да је кључно решење сарадња школе са родитељима.
– Ако постоји добра сарадња са родитељима неће бити потребе за овим мерама. Ми, рецимо, имамо одличне односе. Видећемо да ли ће се моћи спровести у дело. Ја очекујем да добрим тимским радом старешина, педагога и стручним тимом школе може да се прeпозна проблем и да не дође до кажњавања – рекла је Милетић.
Велике проблеме новог Закона прави и одредба о мобилном телефону, који не сме да се користи само за преписивање.
– Мобилни телефон је прилично велики проблем. Он им одвлачи пажњу, а коришћење у преписивачке сврхе је кажњиво. Мислим да школа није место где деца треба да имају играчке, и да мобилни не треба да се користи – додала је она.
[ot-video][/ot-video]
Н. Петричевић
Извор: pink.rs/drustvo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама