Velike probleme kod novog ZOSOV-a pravi odredba o mobilnom telefonu

8 februara, 2017

Svedoci smo da je poslednjih godina sve češći slučaj vršnjačkog nasilja u školama.
Bilo je slučajeva maltretiranja dece, podsmevanja zbog ocena, tuča.
Međutim, roditelji čija deca maltretiraju vršnjake u školi uskoro bi mogli da plaćaju kaznu u iznosu od 30.000 do 100.000 dinara.
Ovo se predviđa radnom verzijom Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja koja je poslata prosvetnim sindikatima na razmatranje.

Gosti “Jutarnjeg programa” na Televiziji Pink govorili su na ovu temu.
– Ovo se sve dešava i mi kao škole nemamo vaspitnu polugu. Prvi zakon je bio 2003, promena 2004, i sada imamo novi zakon. Ne znamo više šta važi, a šta ne važi. Naravno da svi, kao roditelji, odgovaramo za svoju decu – rekla je Jasna Janković predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.
Roditelji s jedne strane veruju da nastavnici brinu o deci, dok s druge strane nastavnici to misle o roditeljima.
– Mi brinemo o detetu onoliko koliko je moguće, ali i roditelj mora snositi odgovornost. Poznat nam je slučaj kada je učenik u Mladenovcu napao nastavnicu. On je sutradan ispisan iz škole, a koleginica je ostala u Mladenovcu pod traumom – istakla je ona.
Gordana Premić, direktorka udruženja “Roditelj” ima slično viđenje rešenja ovog problema.
– Roditelji su odgovorni za svoju decu. Ove mere još više razdvajaju roditelje i školu. Sve više smo u nekom raskolu. Jedino rešenje je da se reši bliska saradnja sa školom i roditeljima, ove mere će napraviti samo veći jaz – istakla je Gordana.
Marija Miletić, direktorka XIV Beogradske gimnazije smatra da je ključno rešenje saradnja škole sa roditeljima.
– Ako postoji dobra saradnja sa roditeljima neće biti potrebe za ovim merama. Mi, recimo, imamo odlične odnose. Videćemo da li će se moći sprovesti u delo. Ja očekujem da dobrim timskim radom starešina, pedagoga i stručnim timom škole može da se prepozna problem i da ne dođe do kažnjavanja – rekla je Miletić.
Velike probleme novog Zakona pravi i odredba o mobilnom telefonu, koji ne sme da se koristi samo za prepisivanje.
– Mobilni telefon je prilično veliki problem. On im odvlači pažnju, a korišćenje u prepisivačke svrhe je kažnjivo. Mislim da škola nije mesto gde deca treba da imaju igračke, i da mobilni ne treba da se koristi – dodala je ona.
[ot-video][/ot-video]
N. Petričević
Izvor: pink.rs/drustvo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama