Веронаука по новом програму

5 септембра, 2016

Око 500.000 ђака у основним и средњим школама у Србији од ове године похађаће унапређену верску наставу. Следи израда уџбеника и радних свезака. Важна тема – предавачи
ucio
УЧЕНИЦИ веронауке у основним и средњим школама у Србији, њих око пола милиона, од ове школске године пратиће наставу по новом наставном плану овог предмета. Министар просвете Младен Шарчевић потписао је нови план, који би требало да исправи недостатке и недоумице примећене у претходном.
Нови наставни план, како објашњавају у Српској патријаршији, односи се на Православни катихизис, Католички вјеронаук и Програм словачке евенгелистичке цркве. То је тек једна од фаза редефинисања верске наставе.
– Очекује се израда правилника о условима и стручној спреми вероучитеља, који ће тачно прописати услове за рад у школама на овом предмету – кажу у Одбору за верску наставу СПЦ. – Следећи корак биће израда уџбеника и радних свезака, која ће се одвијати према важећем закону о уџбеницима.
Нови наставни план и почетак школске године били су тема и владине Комисије за верску наставу, која се у петак састала у Сомбору.
– Оно што нас прво чека јесте формирање радне групе која ће радити нови правилник о условима и степену образовања вероучитеља и катехета. Морамо знати која је то врста стручне спреме неопходна да би наставници верске наставе могли да задрже посао у школи – каже Снежана Павловић из Министарства просвете, потпредседница Комисије за верску наставу.
Верска настава у образовни систем уведена је 2001. године и сваке школске године се за овај изборни предмет, добровољно, определи између 450.000 и 530.000 ученика.
ИНТЕРЕСАНТНИЈИ ЧАСОВИ
У ИЗРАДИ новог плана и програма верске наставе коришћено је петнаестогодишње искуство вероучитеља.
– Из њега смо сазнали које су теме важне за децу – каже велечасни Јосип Пекановић, католички члан Комисије за верску наставу. – Направљен је избор садржаја који су ученицима прихватљивији и који се лакше повезују са свакидашњим животом.
 
Извор: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Веронаука по новом програму"

  1. Вера каже:

    А ово до сада;Пиши пропало?И ништа.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама