Veronauka po novom programu

5 septembra, 2016

Oko 500.000 đaka u osnovnim i srednjim školama u Srbiji od ove godine pohađaće unapređenu versku nastavu. Sledi izrada udžbenika i radnih svezaka. Važna tema – predavači
ucio
UČENICI veronauke u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, njih oko pola miliona, od ove školske godine pratiće nastavu po novom nastavnom planu ovog predmeta. Ministar prosvete Mladen Šarčević potpisao je novi plan, koji bi trebalo da ispravi nedostatke i nedoumice primećene u prethodnom.
Novi nastavni plan, kako objašnjavaju u Srpskoj patrijaršiji, odnosi se na Pravoslavni katihizis, Katolički vjeronauk i Program slovačke evengelističke crkve. To je tek jedna od faza redefinisanja verske nastave.
– Očekuje se izrada pravilnika o uslovima i stručnoj spremi veroučitelja, koji će tačno propisati uslove za rad u školama na ovom predmetu – kažu u Odboru za versku nastavu SPC. – Sledeći korak biće izrada udžbenika i radnih svezaka, koja će se odvijati prema važećem zakonu o udžbenicima.
Novi nastavni plan i početak školske godine bili su tema i vladine Komisije za versku nastavu, koja se u petak sastala u Somboru.
– Ono što nas prvo čeka jeste formiranje radne grupe koja će raditi novi pravilnik o uslovima i stepenu obrazovanja veroučitelja i kateheta. Moramo znati koja je to vrsta stručne spreme neophodna da bi nastavnici verske nastave mogli da zadrže posao u školi – kaže Snežana Pavlović iz Ministarstva prosvete, potpredsednica Komisije za versku nastavu.
Verska nastava u obrazovni sistem uvedena je 2001. godine i svake školske godine se za ovaj izborni predmet, dobrovoljno, opredeli između 450.000 i 530.000 učenika.
INTERESANTNIJI ČASOVI
U IZRADI novog plana i programa verske nastave korišćeno je petnaestogodišnje iskustvo veroučitelja.
– Iz njega smo saznali koje su teme važne za decu – kaže velečasni Josip Pekanović, katolički član Komisije za versku nastavu. – Napravljen je izbor sadržaja koji su učenicima prihvatljiviji i koji se lakše povezuju sa svakidašnjim životom.
 
Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Veronauka po novom programu"

  1. Vera kaže:

    A ovo do sada;Piši propalo?I ništa.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama