Верска настава и грађанско васпитање су у озбиљном проблему

4 јула, 2020

Обраћање министра Шарчевића је обична замена теза. Нико није ни помињао да прети укидање верске наставе. Реч је о томе да ће ново Стручно упутство о формирању одељења довести до драстичног смањења фонда часова верске наставе, до њене минимализације и престанка радног односа за 40 до 50 одсто вероучитеља – каже за Данас Александар Милојков, наставник верске наставе у Земунској гимназији, коментаришући саопштење Министарства просвете у коме се тврди да Стручно упутство за наредну школску годину „не уводи нове мере рационализације за формирање одељења и група“.

Foto: Canva

Према сазнањима Данаса, саопштење Министарства је уследило након обраћања званичника Српске православне цркве министру просвете Младену Шарчевићу, а Стручно упутство је било тема и седнице Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке. Очекује се и ново обраћање црквених званичника министру, а у црквеним круговима се незванично помиње да ће упутство о формирању група бити повучено.

Министарство је пре неколико дана саопштило да је Правилник о формирању одељења и група годинама исти и да се ништа није мењало у методологији рада, те да ново Стручно упутство садржи само „прецизнија објашњења“ на који начин школе могу да формирају одељења и групе тако да то буде у складу са законом и правилницима који се односе на финансирање рада основних и средњих школа.

„Свака школа ће се за формирање група верске наставе обраћати надлежној школској управи и у свакој ситуацији ће се водити рачуна о томе да се одобри потребан број група верске наставе тако да се осигура квалитет реализације. Водиће се рачуна и о томе да ученици у издвојеним одељењима, без обзира на број, могу имати верску наставу у објекту где се школују“, пренета је у саопштењу изјава министра Шарчевића, која није умирила вероучитеље.

– Ранија упутства су одређивала једино минималан и максималан број ђака у једној групи, од 15 до 30 ученика. То је значило да су школе формирале групе за верску наставу већ и са 15 пријављених ученика. Међутим, у спорном новом упутству од школа у Србији се изричито захтева да се групе за изборне предмете/ програме формирају према највећем могућем броју ђака у једној групи – 30. Дакле, ако се у некој школи за похађање верске наставе пријави 150 ученика, више неће моћи да се формира 10 група од по 15 ђака, него пет група од по 30 – појашњава Александар Милојков.

Он додаје да је ново упутство за формирање група штетно јер ће фонд часова верске наставе бити преполовљен, што ће 50 одсто вероучитеља у Србији оставити без посла, али и без икакве помоћи државе, будући да они нису запослени на неодређено време. Поред тога, биће нарушен квалитет наставе.

– Верска настава неће моћи да буде део редовних часова, већ ће морати да се одржава у смени супротној од оне у којој ђаци похађају обавезне предмете, односно или пре, или после редовне наставе. То ће изазвати низ организационих и других проблема школама, вероучитељима, али и самим ђацима. У пракси то ће значити да ће се ђаци опредељивати за онај предмет на којем наставник захтева мању редовност у похађању наставе, као и мању заинтересованост самих ученика – сматра наш саговорник.

Вероучитељи траже да се из Стручног упутства избрише спорна формула за одређивање броја група за верску наставу и грађанско васпитање или да се у том документу јасно и недвосмислено истакне да правило по којем се укупан број пријављених ђака за изборни програм/предмет мора делити са 30, не важи за поменута два предмета.

Да постоји реална претња да део запослених у просвети од јесени остане без посла указује и Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије. Она за Данас каже да нису угрожени само вероучитељи и наставници грађанског васпитања, већ и наставници другог страног језика и изборних предмета/програма.

– Нико не може да израчуна колико би људи могло да остане без посла јер се до 15. јула саопштавају жеље и не зна се за шта ће се ученици определити. Кључна промена у новом Стручном упутству је да се групе не формирају на нивоу одељења већ на нивоу разреда. Министарство тврди да ништа није промењено већ да је само појашњено, али је ту много нејасноћа. Ако опредељење не буде пола-пола не знамо шта се десити са групама које ће имати мање од 15 ученика. Министарство каже пишите захтев, а ми ћемо га размотрити, али са терена имамо информације да неко прође боље, а неко горе. Ми заправо не знамо који је критеријум да се неком призна група, а неком не – истиче Јанковић.

Из Министарства просвете до закључења овог издања Данаса нисмо добили одговор на питање да ли је оправдана тврдња да ће један број наставника верске наставе/грађанског васпитања, другог страног језика и изборних предмета/програма остати без посла јер ће се применом новог Стручног упутства у неким школама смањити број група.

Проблем и за наставнике другог страног језика

На питање да ли имају сазнања да би један број наставника другог страног језика могао да остане без норме због примене Стручног упутства о формирању одељења и група, у Друштву за стране језике нам је речено да им је тај проблем одавно познат и да се и ове године суочавају с њим. Кажу да очекују објашњења у вези са применом упутства и да су у контакту са Министарством просвете, Заводом за унапређивање образовања и васпитања и Националним просветним саветом и да ће с представницима тих институција разговарати средином следеће недеље.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Верска настава и грађанско васпитање су у озбиљном проблему

 1. Irena каже:

  Sta je problem? Versko i gradjansko je sluzilo da stotine nepotrebnih i nekvalifikovanih ljudi opterecuje raspored i finansiranje, radeci pritom bez icije kontrole. Bazicni predmeti i prvi strani jezik se predaju u odeljenjima sa 30 ucenika, a versku ugrozava prevelik broj, ta mante! Dosta je bilo, konacno prava odluka.

  1. Сања Симић де Граф каже:

   Заиста ми није јасно да не можемо или да не желимо да реално сагледамо ситуацију. Ја сам професор енглеског језика и није исто кад ја у одељењу имам 29 ученика ИСТОГ разреда и кад вероучитељ има 29 ученика РАЗЛИЧИТОГ разреда у једном одељењу-петог, шестог, седмог, осмог јер се иде на то да се формира таква група. Основна правила за формирање комбинације (комбинованих одељења) у нижим разредима је -КОМБИНАЦИЈА 2 РАЗРЕДА МАКСИМАЛНО 15 УЧЕНИКА, А КОМБИНАЦИЈА ВИШЕ РАЗРЕДА МАКСИМАЛНО 10 УЧЕНИКА. Апсолутно сам на страни вероучитеља, они су дискриминисани јер се на њих ово не односи. И зашто овакви негативни коментари по питању верске наставе? Наша деца су окружена таквим искушењима у данашње време (дрога, секте, духовни геноцид неких медија) и да се ја питам верска настава би била обавезан предмет. Размислите мало против чега се боримо. И за нестручност кадра се не слажем. Има више нестручног кадра који је узео посао нама професорима енглеског језика а већина вероучитеља је часно завршила један од тежих факултета и сваке године ти људи доживљавају стрес, да ли ће уопште бити ангажовани и на који део норме. Сагледајмо ситуацију мало шире и објективније.

 2. Sava каже:

  Sve je ovo ok,od strane veroučitelja,ali postoji veliki problem što po školama predaju veroučitelji koji nemaju nikakvu dodirnu tačku s pedagogijom. Ipak su to deca sa kojima je bi trebalo da rade pedagozi… Potrebno je da nadležni razmisle o tome. Lično poznajem nemoralnog čoveka,koji je završio srednju versku školu i sad predaje deci od 1. do 4. razreda. Katastrofa…

  1. Сања Симић де Граф каже:

   Зар то није случај и са нестручним кадром који предаје математику (инжењери, на пример)? Вероучитељи у данашње време, скоро сви имају завршен Православни Богословски факултет и сигурна сам да имају предмет педагогију или психологију и слично. Пример који сте навели може се наћи у свим предметима и мислим да ту није проблем до педагогије и психологије него до личности тог колеге колико је спреман да се посвети, да ради са децом, учи и слично. Не заборавите, међу свима нама има и цвећа и корова. Зашто узимати само њихов пример. И имајте у виду, ја им дижем капу као професор енглеског језика која имам много веће механизме од њих, они имају описне оцене и кад погледате, генерално, деца их воле и немају проблема са проблематичним ученицима. Треба изаћи на крај са децом у таквом предмету кад ученик унапред зна да ће му вероучитељ на крају морати да напише оцену ,,истиче се”.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама