Vesić: 11. maja se otvaraju vrtići i produženi boravak u školama

3 maja, 2020

Od sledećeg ponedeljka na posao se vraća, samo u državne vrtiće 5.890 zaposlenih. Na posao se neće vratiti 225 zaposlenih od kojih 61 medicinska sestra, 127 spremačica i 37 vozača koji su poslednja dva meseca radili u bolnicama i domovima zdravlja

Foto: Canva

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je gostujući u Novom jutru RTV Pink da su beogradski vrtići spremni da od 11. maja nastave sa radom.

–Od sledećeg ponedeljka na posao se vraća, samo u državne vrtiće 5.890 zaposlenih. Na posao se neće vratiti 225 zaposlenih od kojih 61 medicinska sestra, 127 spremačica i 37 vozača koji su poslednja dva meseca radili u bolnicama i domovima zdravlja i tako pomogli našem zdravstvenom sistemu da se izbori sa epidemijom – naveo je Vesić.

On je naglasio da tim hrabrim ženama i muškarcima dugujemo veliku zahvalnost, jer su se dobrovoljno javili da pomognu.

–Oni će prvo biti testirani na virus Kovid 19, a potom će provesti dve nedelje na zasluženom odmoru da bi tek tada, ukoliko rezultati budu dobri vratili na posao. Na posao ne vraćaju ni zaposleni koji su imali kontakt sa nekom zaraženom osobom, i oni će takođe biti testirani – precizirao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao da Grad apeluje na roditelje da u ovoj fazi u vrtiće šalju decu sa kojom zaista nemaju gde.

–Urađena je anketa i oko 30 odsto roditelja se izjasnilo da će decu poslati u vrtiće. U naše vrtiće ide 78 hiljada dece što znači da očekujemo oko 25 hiljada dece prvi dan – kazao je zamenik gradonačelnika i dodao da deca koja dolaze moraju da imaju potvrdu od pedijatra da su zdrava.

Roditelji koji imaju decu u vrtićima znaju za ovu proceduru koja se standardna kada dete ne dolazi pet dana u vrtić, poručio je Vesić.

–Grad Beograd je još pre dve nedelje izvršio dezinfekciju svih vrtića, a tretirane su i zelene površine na krpelje jer smo znali da će pre ili kasnije vrtići biti otvoreni – istakao je Vesić.

On je apelovao na roditelje koji dovode dete u vrtić da nose masku.

–Prema našem zakonu deca starosti do 12 godina moraju da budu sa roditeljima. Zato je Ministarstvo prosvete donelo odluku da u se u školama organizuju dnevni boravci kako deca ne bi bila sama. Prema procenama to će iskoristiti oko 30 odsto dece. Ova ispomoć roditeljima takođe kreće 11. maja – zaključio je Vesić.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Vesić: 11. maja se otvaraju vrtići i produženi boravak u školama"

  1. kovabbrs kaže:

    Sta je ovo ljudi moji. Vise mere u teretanama, kaficima, busevima, itd . A decu cemo da stavimo u zatvoren prostor u vrtice. Deca vise nisu najvece blago? Vazniji nam posao , pare, umrecemo od gladi. Mislim da je ovo opomena da se uozbiljimo, da volimo svoje i da nam deca budu prioritet a ne pare. Moje dete ce u vrtic kad vidim decu od struke i politicara da se javno snime kako svoje uvode u vrtic.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama