Весна Војводић: Однос према наставницима иде од изјава државних званичника

Представница Синдиката просветних радника “Независност” Весна Војводић изјавила је у Новом дану ТВ Н1, говорећи о најављеној стратегији Министарства просвете која се односи на период до 2030. године, да ми сада треба да верујемо у нешто што ће учинити наше образовање изузетно добрим, а немамо никакве гаранције осим министрове речи. Подсетила је и да је ресорни министар Младен Шарчевић својевремено говорио да је стратегија до 2020. “списак лепих жеља”, а сад тврди да је у потпуности остварена.

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је доношење стратегије која се односи на период до 2030. године, а која би приближила образовни систем у Србији озбиљним земљама као што су Финска, Естонија, Кина, Јужна Кореја, Шпанија и Португал.

“Каже нам се да ћемо до 2030. имати образовни систем којим ћемо моћи да будемо задовољни, а те стратегије нема, она је холограм стратегија”, истакла је Војводић уз оцену да наш образовни систем тренутно не обезбеђује друштво засновано на знању.

Подсетила је и да су ђаци већ у првом разреду изложени шуми информација, а да се истовремено о људима на функцијама говори да није важно да ли имају докторат или не ако добро раде свој посао.

“Зашто их оптерећујемо шумом информација, а они не могу критички да мисле”, упитала је Војводић.

Поента је, како је рекла, у томе да Србија уместо Министарства просвете има “Министарство маркетинга” које стално запљускује јавност таласом нових идеја, а не испуњава оно што само обећава.

“Мени је јуче током петог часа четири пута пао систем електронског дневника, шта ће бити када падне систем холограмског наставника? (…) Мислим да је то само смишљено да вам заголица машту, у реалности немате могућност. Живимо у холограму златног доба. И кад је реч о опремљености, и кад је реч о условима живота”, оценила је Војводић.

Однос према наставницима иде од изјава државних званичника

Представници просветних синдиката састаће се данас са председницом Владе Аном Брнабић, а тема ће бити насиље у школама.

У материјалу који су представници синдиката добили уочи састанка, тек стидљиво се помиње проблем насиља над наставницима, рекла је гошћа Новог дана.

“Потпуно сам сигурна да однос према ауторитету иде од највећих ауторитета, ако је сама председница Владе знала у своје време да каже да смо муљатори и не радимо свој посао, да смо група људи која не заслужује поштовање у друштву. Ако ви то чујете не само из уста председнице Владе, већ и других званичника, онда се поставља питање како може родитељ, породица, ученик да у нама види људе који су се определили за ову професију из најхуманијих разлога, јер не можете да очекујете да ћете се обогатити и да ћете стећи друштвену моћ”, истакла је Војводић.

Поручила је и да синдикати просветних радника треба да схвате да је јединство решење, али да та свест није још сазрела.

Извор: Н1