Vesna Vojvodić: Odnos prema nastavnicima ide od izjava državnih zvaničnika

Predstavnica Sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost” Vesna Vojvodić izjavila je u Novom danu TV N1, govoreći o najavljenoj strategiji Ministarstva prosvete koja se odnosi na period do 2030. godine, da mi sada treba da verujemo u nešto što će učiniti naše obrazovanje izuzetno dobrim, a nemamo nikakve garancije osim ministrove reči. Podsetila je i da je resorni ministar Mladen Šarčević svojevremeno govorio da je strategija do 2020. “spisak lepih želja”, a sad tvrdi da je u potpunosti ostvarena.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je donošenje strategije koja se odnosi na period do 2030. godine, a koja bi približila obrazovni sistem u Srbiji ozbiljnim zemljama kao što su Finska, Estonija, Kina, Južna Koreja, Španija i Portugal.

“Kaže nam se da ćemo do 2030. imati obrazovni sistem kojim ćemo moći da budemo zadovoljni, a te strategije nema, ona je hologram strategija”, istakla je Vojvodić uz ocenu da naš obrazovni sistem trenutno ne obezbeđuje društvo zasnovano na znanju.

Podsetila je i da su đaci već u prvom razredu izloženi šumi informacija, a da se istovremeno o ljudima na funkcijama govori da nije važno da li imaju doktorat ili ne ako dobro rade svoj posao.

“Zašto ih opterećujemo šumom informacija, a oni ne mogu kritički da misle”, upitala je Vojvodić.

Poenta je, kako je rekla, u tome da Srbija umesto Ministarstva prosvete ima “Ministarstvo marketinga” koje stalno zapljuskuje javnost talasom novih ideja, a ne ispunjava ono što samo obećava.

“Meni je juče tokom petog časa četiri puta pao sistem elektronskog dnevnika, šta će biti kada padne sistem hologramskog nastavnika? (…) Mislim da je to samo smišljeno da vam zagolica maštu, u realnosti nemate mogućnost. Živimo u hologramu zlatnog doba. I kad je reč o opremljenosti, i kad je reč o uslovima života”, ocenila je Vojvodić.

Odnos prema nastavnicima ide od izjava državnih zvaničnika

Predstavnici prosvetnih sindikata sastaće se danas sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, a tema će biti nasilje u školama.

U materijalu koji su predstavnici sindikata dobili uoči sastanka, tek stidljivo se pominje problem nasilja nad nastavnicima, rekla je gošća Novog dana.

“Potpuno sam sigurna da odnos prema autoritetu ide od najvećih autoriteta, ako je sama predsednica Vlade znala u svoje vreme da kaže da smo muljatori i ne radimo svoj posao, da smo grupa ljudi koja ne zaslužuje poštovanje u društvu. Ako vi to čujete ne samo iz usta predsednice Vlade, već i drugih zvaničnika, onda se postavlja pitanje kako može roditelj, porodica, učenik da u nama vidi ljude koji su se opredelili za ovu profesiju iz najhumanijih razloga, jer ne možete da očekujete da ćete se obogatiti i da ćete steći društvenu moć”, istakla je Vojvodić.

Poručila je i da sindikati prosvetnih radnika treba da shvate da je jedinstvo rešenje, ali da ta svest nije još sazrela.

Izvor: N1