Вирус "ломи" децу по втрићима!

4 јуна, 2016

Око 40 малишана оболело због болести руку, ногу и уста- Почиње повишеном температуром, а траје од 3 до 5 дана. Јавља се и осип, прво на длановима и стопалима
У последњих месец дана у три новобеоградска вртића регистровано је 37 оболеле деце са дијагнозом болест руку, ногу и уста, потврђено нам је у Градском заводу за јавно здравље. Обољење се, најчешће, јавља код малишана до пет година, а ређе код одраслих.
Према речима др Андрее Узелац Шкорић, епидемиолога у ГЗЈЗ, болест почиње повишеном телесном температуром, смањеним апетитом, болом у грлу и малаксалошћу. Дан-два након почетних симптома, јавља се осип, најчешће у устима, на длановима и стопалима, а ређе на коленима, лактовима и гениталијама.
– Болест најчешће траје од три до пет, а највише десет дана и обично не даје компликације – каже др Узелац Шкорић. – Вирус се преноси директним контактом са оболелим дететом које кашље и кија, као и путем прљавих руку. С обзиром на то да је узрочник вирус, оболелој деци се даје само симптоматска терапија која смањује температуру и бол, као и савет за узимање хладних напитака, који ублажавају бол у грлу и устима. Инкубација вируса је врло кратка и због тога се болест често јавља у мањим епидемијама у дечијим колективима.
Саговорница “Новости” истиче да је дете највише заразно у првој недељи болести и у том периоду не сме да буде у колективу. Процедура налаже да се у вртићима при појави првог случаја ове болести пооштравају мере опште и личне хигијене.
– Када дете добије тегобе, најважније је да се одмах јави педијатру ради постављања дијагнозе и спровођења адекватног лечења – наглашава др Андреа Узелац Шкорић.
 
Извор:novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама