Virus ušao u 14 vrtića, manje mališana u njima

jul 8, 2020

Od kako je pre mesec dana ušao u vrtiće, virus korona se ne smiruje, a broj zaraženih među najmlađima sve je veći. Zaraza se pojavila u 11 državnih vrtića i tri privatna obdaništa, i to kod ukupno 25 zaposlenih i 14 mališana, podaci su koje juče izneo Predrag Kon, član Kriznog štaba, gostujući na TV Prva.

Foto: Canva

Iz Sekretarijata za obrazovanje nisu mogli da potvrde koliko je tačno dece i radnika vrtića inficirano u Beogradu jer, kako kažu, situacija je promenljiva – tamo gde se virus pojavi, stanje se već za dve nedelje potpuno stabilizuje.

Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje, kaže da o otvaranju i zatvaranju vrtića u uslovima proglašene epidemije odlučuje Krizni štab, ali ističe da dolaznost u vrtićima od prošle nedelje opada. Juče se u objektima predškolskih ustanova pojavilo 13.629 mališana, što je oko 23,5 odsto od broja ukupno upisanih.

– Prošle nedelje je dolazilo između 16.500 i 17.500 dece, što je ispod 30 odsto od ukupno upisane dece, dok maksimalna dolaznost u protekla dva meseca koliko vrtići rade nakon ukidanja vanrednog stanja nije prelazila 21.000. Prošle godine prosečna dolaznost u julu je iznosila 43,24 odsto – rekao je Gak.

Uvođenje vanredne situacije i novih mera zaštite u funkcionisanju vrtića ništa ne menjaju jer, kako kaže gradski sekretar, od samog otvaranja objekata 11. maja pravila i bezbednosne procedure su jasne i moraju se poštovati.

– Zaposleni nose zaštitnu opremu, u vrtiće niko osim njih, dece i jednog roditelja ne može ući, deci i zaposlenima se na ulazu meri temperatura beskontaktnim toplomerima i dezinfikuju ruke. Mališanima se ruke takođe često peru, igračke i površine se detaljno dezinfikuju, održava se distanca u toku obroka i spavanja… Procedure su jasne i poštuju se i u slučajevima pojave korone bilo kod zaposlenih, roditelja ili dece. A sa ovom dolaznošću moguće je sprovođenje svih predviđenih mera predostrožnosti bez problema – uveren je Gak.

I u slučaju kada je mališan, njegov roditelj ili zaposleni pozitivan na ovaj virus, poštuje se propisana i već naučena procedura.

– Kada Gradski zavod za javno zdravlje potvrdi prisustvo virusa, obaveste se roditelji grupe, deca i zaposleni. Oni koji su bili u kontaktu idu u kućnu izolaciju, a vrtić se dezinfikuje. Za sada funkcionišemo bez većih problema, koliko god je to moguće u okolnostima u kojima nikome nije lako, pratimo preporuke Kriznog štaba i Zavoda i svi se nadamo da ćemo uskoro pobediti ovaj virus i nastaviti normalno da funkcionišemo – kaže Gak dodajući da je zdravlje dece i zaposlenih najvažnije i da je potrebno da svi budu maksimalno odgovorni.

Zaposlenima su, kaže on, obezbeđeni svi uslovi i zaštita, a potpisan je i aneks kolektivnog ugovora kojim je radnicima koji su inficirani omogućeno da na bolovanju primaju 100 odsto plate.

– Sve što je do nas učinićemo. Oni rade jako važan posao u ovom trenutku i moraju imati sve uslove za to – zaključuje Gak.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama