Вирус ушао у 14 вртића, мање малишана у њима

8 јула, 2020

Од како је пре месец дана ушао у вртиће, вирус корона се не смирује, а број заражених међу најмлађима све је већи. Зараза се појавила у 11 државних вртића и три приватна обданишта, и то код укупно 25 запослених и 14 малишана, подаци су које јуче изнео Предраг Кон, члан Кризног штаба, гостујући на ТВ Прва.

Foto: Canva

Из Секретаријата за образовање нису могли да потврде колико је тачно деце и радника вртића инфицирано у Београду јер, како кажу, ситуација је променљива – тамо где се вирус појави, стање се већ за две недеље потпуно стабилизује.

Славко Гак, градски секретар за образовање, каже да о отварању и затварању вртића у условима проглашене епидемије одлучује Кризни штаб, али истиче да долазност у вртићима од прошле недеље опада. Јуче се у објектима предшколских установа појавило 13.629 малишана, што је око 23,5 одсто од броја укупно уписаних.

– Прошле недеље је долазило између 16.500 и 17.500 деце, што је испод 30 одсто од укупно уписане деце, док максимална долазност у протекла два месеца колико вртићи раде након укидања ванредног стања није прелазила 21.000. Прошле године просечна долазност у јулу је износила 43,24 одсто – рекао је Гак.

Увођење ванредне ситуације и нових мера заштите у функционисању вртића ништа не мењају јер, како каже градски секретар, од самог отварања објеката 11. маја правила и безбедносне процедуре су јасне и морају се поштовати.

– Запослени носе заштитну опрему, у вртиће нико осим њих, деце и једног родитеља не може ући, деци и запосленима се на улазу мери температура бесконтактним топломерима и дезинфикују руке. Малишанима се руке такође често перу, играчке и површине се детаљно дезинфикују, одржава се дистанца у току оброка и спавања… Процедуре су јасне и поштују се и у случајевима појаве короне било код запослених, родитеља или деце. А са овом долазношћу могуће је спровођење свих предвиђених мера предострожности без проблема – уверен је Гак.

И у случају када је малишан, његов родитељ или запослени позитиван на овај вирус, поштује се прописана и већ научена процедура.

– Када Градски завод за јавно здравље потврди присуство вируса, обавесте се родитељи групе, деца и запослени. Они који су били у контакту иду у кућну изолацију, а вртић се дезинфикује. За сада функционишемо без већих проблема, колико год је то могуће у околностима у којима никоме није лако, пратимо препоруке Кризног штаба и Завода и сви се надамо да ћемо ускоро победити овај вирус и наставити нормално да функционишемо – каже Гак додајући да је здравље деце и запослених најважније и да је потребно да сви буду максимално одговорни.

Запосленима су, каже он, обезбеђени сви услови и заштита, а потписан је и анекс колективног уговора којим је радницима који су инфицирани омогућено да на боловању примају 100 одсто плате.

– Све што је до нас учинићемо. Они раде јако важан посао у овом тренутку и морају имати све услове за то – закључује Гак.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама