Više časova od sledeće nedelje, jedan roditelj da radi od kuće

Zbog situacije sa korona virusom jutros je počela nastava na daljinu za osnovce, časovi se emituju na RTS 3, a ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je da će kvalitet nastave biti podignut na viši nivo od naredne nedelje, kada je u planu da se uključi i RTS 2.

Ove nedelje đaci od prvog do sedmog razreda imaće po dva časa nedeljno koji će trajati po pola sata, dok će učenici osmog razreda imati tri časa nedeljno.

“Za sledeću nedelju se planira da osim RTS 3 i RTS Planeta bude uključen i RTS 2. Time bi podigli kvalitet nastave za po jedan čas. Od prvog do sedmog đaci bi imali po tri časa, a osmi razred četiri dnevno”, rekao je Šarčević za RTS.

On je naglasio da je RTS Planeta opterećen zbog velikog interesovanja đaka, roditelja te da će se uključiti i neki drugi portali.

Odluka da roditelji rade od kuće

Danas će biti doneta odluka, rekao je ministar, da jedan od roditelja dece do 12 godina bude oslobođen i da može da radi od kuće.

“Time će školski sistem imati ozbiljne asistente – roditelje. Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja je napravio je platforme sa alatima koje nastavni mogu da koriste”, naveo je ministar.

Podseća da Hrvatska ima bolje resurse i da je uvela nastavu samo za prva četiri razreda osnovne škole. Srbija je sa manjim resursima uvela nastavu za kompletnu osnovnu školu i za srednju školu.

Navodi da se časovi trenutno snimaju za opšteobrazovne predmete, a uključivanjem RTS 2 biće snimljeni časovi za sve predmete.

Izvor: Blic