Više od 60% dece ima poremećaj govora, a sve više ih govori mešavinom srpsko-engleskog jezika

21 septembra, 2018

Više od 60 posto dece ima poremećaj govora, osam puta više nego pre 50 godina, kada nam tableti i pametni telefoni nisu bilo u toj meri dostupni. Deca progovaraju sve kasnije i sve više ih govori mešavinom srpsko-engleskog jezika. Upravo ovaj poslednji problem je danak preterane upotrebe tehnologija – televizora, tableta, telefona i o tome su govorile sagovornice Jovana i Srđana u Jutru: specijalni pedagog Ljiljana Proković i predsednica Udruženja logopeda Nataša Labović.

– Nijedan roditelj vam iskreno neće reći koliko vremena im dete provodi na tabletu, zato što ih je sramota – rekla je Nataša Labović. – Ako dete koristi telefon tri, četiri sata, roditelj će reći dva. Roditelji su preumorni, rade po dva posla, stres ih stiže, a ekran mora da se dozira, ističe predsednica udruženja logopeda i dodaje da detetu od 2, 3 godine ne treba davati ni tablet, ni telefon.

– Ekran se dozira – ne više od sat vremena dnevno. A malom detetu od dve ili tri godine ne treba uopšte davati ekrane. To je najlakša opcija za smirivanje deteta. Kad dete do dve godine nije dalo reč sa značenjem, onda znači da postoji neki problem.

Ako dete nije progovorilo, a radi se o kašnjenju iako je dete razvojno u redu, jako je važno ne čekati, već doći ranije. Ako vidite da dete odskače od vršnjaka, šta je problem doći kog logopeda po savet? Nisu naši roditelji više govorili sa nama nego današnji roditelji sa svojom decom, naprotiv. Problem je prezađtićivanje. Gotovo sva deca koja su došla kod mene sa problemom u razvoju govora su prezaštićena, roditelji im ne dozvoljavaju da se osamostale.

Izvor: TV Prva / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama