Више од 60% деце има поремећај говора, а све више их говори мешавином српско-енглеског језика

Више од 60 посто деце има поремећај говора, осам пута више него пре 50 година, када нам таблети и паметни телефони нису било у тој мери доступни. Деца проговарају све касније и све више их говори мешавином српско-енглеског језика. Управо овај последњи проблем је данак претеране употребе технологија – телевизора, таблета, телефона и о томе су говориле саговорнице Јована и Срђана у Јутру: специјални педагог Љиљана Проковић и председница Удружења логопеда Наташа Лабовић.

– Ниједан родитељ вам искрено неће рећи колико времена им дете проводи на таблету, зато што их је срамота – рекла је Наташа Лабовић. – Ако дете користи телефон три, четири сата, родитељ ће рећи два. Родитељи су преуморни, раде по два посла, стрес их стиже, а екран мора да се дозира, истиче председница удружења логопеда и додаје да детету од 2, 3 године не треба давати ни таблет, ни телефон.

– Екран се дозира – не више од сат времена дневно. А малом детету од две или три године не треба уопште давати екране. То је најлакша опција за смиривање детета. Кад дете до две године није дало реч са значењем, онда значи да постоји неки проблем.

Ако дете није проговорило, а ради се о кашњењу иако је дете развојно у реду, јако је важно не чекати, већ доћи раније. Ако видите да дете одскаче од вршњака, шта је проблем доћи ког логопеда по савет? Нису наши родитељи више говорили са нама него данашњи родитељи са својом децом, напротив. Проблем је презађтићивање. Готово сва деца која су дошла код мене са проблемом у развоју говора су презаштићена, родитељи им не дозвољавају да се осамостале.

Извор: ТВ Прва / Зелена учионица