Više od 97% pozitivnih na koronavirus među testiranom decom u Vranju

24 januara, 2022

Drugo polugodište je u većem delu Srbije počelo danas, a mnoga odeljenja su već sada desetkovana. Dok se u dečjim ambulantama redovi ne smanjuju, možemo se prisetiti i prethodna tri zimska raspusta, kada je zbog običnog gripa i sezonskih virusa svaki put đacima odmor produžavan.

Ove godine, kada je zaražavanje na mnogo većem nivou, to ipak nije učinjeno. Nadležni tvrde: zarad dobrobiti dece čije obrazovanje ne sme više da trpi. Ono što se između redova takođe pominje kao razlog je i ekonomija. Decu mlađu od 12 godina neko mora da čuva da bi roditelji mogli da rade. A to su, u ovoj situaciji, učitelji.

“Tačno je da je vrlo bilo nezgodno doneti odluku o polasku dece u školu ali se nadam da su uzeli u obzir udeo populacije dece u broju novozaraženih od Nove godine do sada. Pretpostavljam da je taj udeo veliki i koliko sam ja pratio podatke, oni su činili preko trećine ukupnih slučajeva”, rekao je danas virusolog Milanko Šekler za RTS i dodao da je veliki deo dece prošao sa asimptomatskim i blagim simptomima iako se uvek pojave slučajevi koji odskaču od proseka.

Ipak, posebno je zabrinjavajuća situacija u jednom gradu, a to je Vranje. Kako kažu zvanični podaci, čak 39 od 40 testirane dece u domovima zdravlja, juče je bilo pozitivno na korona virus. To čini čak 97,5%. Samo dan ranije, taj procenat bio je 63,8.

Mere koje će od danas važiti u školama, gde, podsećamo, mlađi osnovci idu na redovnu nastavu, teško će biti ostvarive. Distanca od jednog metra u učionici sa 30 đaka misaona je imenica, kažu učitelji.

“Retko ko od nas radi a da ima 30 kolega u kancelariji, ako ima više ljudi to su uglavnom hale. Deca su idealni prenosioci, jer jedno dete za par dana zarazi ostale – ali mi to ne možemo da izbegnemo”, rekao je Šekler danas.

Kako će situacija u školama izgledati za nedelju dana ostaje da se vidi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama