Више од 97% позитивних на коронавирус међу тестираном децом у Врању

Друго полугодиште је у већем делу Србије почело данас, а многа одељења су већ сада десеткована. Док се у дечјим амбулантама редови не смањују, можемо се присетити и претходна три зимска распуста, када је због обичног грипа и сезонских вируса сваки пут ђацима одмор продужаван.

Ове године, када је заражавање на много већем нивоу, то ипак није учињено. Надлежни тврде: зарад добробити деце чије образовање не сме више да трпи. Оно што се између редова такође помиње као разлог је и економија. Децу млађу од 12 година неко мора да чува да би родитељи могли да раде. А то су, у овој ситуацији, учитељи.

“Тачно је да је врло било незгодно донети одлуку о поласку деце у школу али се надам да су узели у обзир удео популације деце у броју новозаражених од Нове године до сада. Претпостављам да је тај удео велики и колико сам ја пратио податке, они су чинили преко трећине укупних случајева”, рекао је данас вирусолог Миланко Шеклер за РТС и додао да је велики део деце прошао са асимптоматским и благим симптомима иако се увек појаве случајеви који одскачу од просека.

Ипак, посебно је забрињавајућа ситуација у једном граду, а то је Врање. Како кажу званични подаци, чак 39 од 40 тестиране деце у домовима здравља, јуче је било позитивно на корона вирус. То чини чак 97,5%. Само дан раније, тај проценат био је 63,8.

Мере које ће од данас важити у школама, где, подсећамо, млађи основци иду на редовну наставу, тешко ће бити оствариве. Дистанца од једног метра у учионици са 30 ђака мисаона је именица, кажу учитељи.

“Ретко ко од нас ради а да има 30 колега у канцеларији, ако има више људи то су углавном хале. Деца су идеални преносиоци, јер једно дете за пар дана зарази остале – али ми то не можемо да избегнемо”, рекао је Шеклер данас.

Како ће ситуација у школама изгледати за недељу дана остаје да се види.