Више од трећине васпитача и наставника у вртићима, основним и средњим школама не може да ради због болести или изолације

децембар 5, 2020

У систему образовања који од вртића до средњих школа запошљава 135.200 људи, короном су заражена 5.403 радника. Проценом епидемиолога, осам пута више их је у изолацији, што значи 43.224. Дакле, на посао у вртићки или школски колектив не може да долази њих 48.627, а то је више од трећине укупног броја запослених. Најзад, ево и у бројкама оправдања за одлуку надлежних да старији основци и средњошколци пређу на сасвим онлајн школовање. Рачуница је утемељена на најновијим подацима, закључно с последњим даном новембра, које су јавности предочили Бранко Ружић, министар просвете, и проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан кризног штаба.

Foto: Canva

У предшколским установама ковидом 19 заражено је 0,056 одсто, односно 126 малишана, и 1.357 (4,5 одсто) од укупно 30.200 запослених, како је прецизирао ресорни министар. По његовим речима, у основним школама инфициран је 2.321 ђак, што чини 0,44 процента од 524.000 основаца, колико их има у Србији. Оболело је и 4,2 одсто или 2.882 од скоро 70.000 радника у осмолеткама „и то је оно што оптерећује васпитно-образовни процес”, рекао је Ружић. У средњим школама, навео је, 2.151 ученик заражен је вирусом, а то је 0,87 одсто од 245.000 средњошколаца на републичком нивоу. Од 35.000 људи који раде у средњим школама, позитивна су 1.164 или у процентима 3,28.

– Нема разлога за подизање панике и изазивање психозе причама да су десетине хиљада ученика и запослених заражени – закључио је министар просвете.

Према подацима које је обзнанио, ковид позитивних у доуниверзитетском систему, рачунајући децу, ђаке и запослене заједно, за један је више од 10.000. Међутим, у обзир смо узели, као што је проф. Тиодоровић рекао да би ваљало имати у виду, да од броја заражених има „осам пута више просветних радника у самоизолацији, што не значи да су болесни”, али значи да не могу да долазе на посао у школу. Отуда се испоставља да више од трећине просветних радника привремено не може да ради у колективу из епидемиолошки оправданих разлога. По мишљењу проф. Тиодоровића, запосленима у просвети који су због хроничних обољења у већем ризику треба дати шансу да раде од куће. Збирни подаци о томе за колико је просветних посленика на основу одлуке изабраног лекара омогућено да раде од куће, јавности до сада нису предочени, мада и те бројке утичу на организацију рада.

– У овом тренутку имамо 133 ковид позитивна учитеља и још 137 учитеља у изолацији. Од 30.565 ученика од првог до четвртог разреда основне школе, 147 је позитивно и око 1.400 у изолацији. Бројке се свакодневно повећавају. По ком основу је од остатка система издвојен први циклус основног образовања, као једини који није прешао на онлајн режим рада? Непримерен је разлог да неко децу мора да чува. Школа је место образовања и васпитања. Ако хоћете да неко чува децу, потребно је да ангажујете дадиље које би се тиме бавиле – став је Звонимира Јовића, потпредседника Уније синдиката просветних радника, која данима упорно тражи да и млађи основци пређу на учење на даљину.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Више од трећине васпитача и наставника у вртићима, основним и средњим школама не може да ради због болести или изолације"

  1. Aleksa каже:

    Kako će, na primer, nastavnik koji pripada rizičnoj grupi da radi od kuće kad je KŠ doneo odluku da učenici od I do IV razreda moraju da idu u školu. To znači da među nastavnicima razredne nastave nema hroničnih bolesnika. To je nemoguće.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама